В края на февруари се очаква стартирането на масовата ваксинация - поне според здравния министър Костадин Ангелов. Джипитата обаче още не са получили инструкции как ще се случва това, очакват ги до края на седмицата, заяви в ефира на БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той подчерта, че лекарите не искат да пречат на ваксинирането, но и колко е важно да има ясни индикации какво и как се прави в процеса. 

„Има много изписано, но трябва да се направи синтез, да се официализират предписанията. Помолили сме Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата, времето изтича, до 5-6 дни трябва този документ да е готов", коментира доц. Киров.

Според доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, до момента няма данни личен лекар да е отказал поставяне на ваксина - коментирайки такъв сигнал пред Нова тв.

„Това (отказът да ваксинира - б.р.) значи, че той отказва да се грижи за здравето на своите пациенти, казва Кунчев, но добавя: - Аз съм убеден, че ще успеем да убедим личните лекари да поставят ваксини. Законово има доста механизми, чрез които можем да ги принудим да го правят.“

Масовата имунизация още не е започнала, възможно е лекарят, отказал на свой пациент, още да не е започнал да прави списъци, добави здравният инспектор.

Кунчев отново обясни през какви тежки процедури за одобрение преминават ваксините. Той разясни и казуса с чужденците у нас - ако пребивават достатъчно дълго и имат статут на български граждани, ще могат да се ваксинират в последната пета или шеста фаза на имунизацията.