Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В края на февруари се очаква стартирането на масовата ваксинация - поне според здравния министър Костадин Ангелов. Джипитата обаче още не са получили инструкции как ще се случва това, очакват ги до края на седмицата, заяви в ефира на БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той подчерта, че лекарите не искат да пречат на ваксинирането, но и колко е важно да има ясни индикации какво и как се прави в процеса. 

„Има много изписано, но трябва да се направи синтез, да се официализират предписанията. Помолили сме Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата, времето изтича, до 5-6 дни трябва този документ да е готов", коментира доц. Киров.

Според доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, до момента няма данни личен лекар да е отказал поставяне на ваксина - коментирайки такъв сигнал пред Нова тв.

„Това (отказът да ваксинира - б.р.) значи, че той отказва да се грижи за здравето на своите пациенти, казва Кунчев, но добавя: - Аз съм убеден, че ще успеем да убедим личните лекари да поставят ваксини. Законово има доста механизми, чрез които можем да ги принудим да го правят.“

Масовата имунизация още не е започнала, възможно е лекарят, отказал на свой пациент, още да не е започнал да прави списъци, добави здравният инспектор.

Кунчев отново обясни през какви тежки процедури за одобрение преминават ваксините. Той разясни и казуса с чужденците у нас - ако пребивават достатъчно дълго и имат статут на български граждани, ще могат да се ваксинират в последната пета или шеста фаза на имунизацията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.