„Важно е процесът на ваксинация да върви максимално бързо.“

Това препоръча премиерът Бойко Борисов в понеделник на работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

„Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората“, заяви още Борисов. 

Той направи тези си заявления на фона на 20 698 напълно ваксинирани българи (с две дози) от старта на кампанията на 27 декември 2020 г. Общо поставените дози за този период от над месец и половина са 75 388. За последното денонощие са сложени 68 дози. Масовата имунизация не е стартирала, като за нея ще се разчита основно на личните лекари, които засега имат единствено указания да записват желаещи, но не и протокол как точно ще става това. Единна система, в която да се записват хората, които искат да бъдат ваксинирани, трябва да започне да действа в края на месеца.

През март се очакват над 500 хил. дози 

Над 500 хил. дози ваксини се очакват да пристигнат в страната през март. Това съобщи на заседанието директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Само за последните 4 дни сме получили близо 60 000 дози, като до края на месец февруари очакваме още 240 000. Имаме вече и прогноза от трите компании за доставките през месец март – очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинация и в следващите седмици да стане ясно кога ще стартира и четвъртата фаза от процеса“, обяви той.

Според него има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.

Заделени са ваксини за изборните комисии

Заделени са ваксини за изборните комисии, така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборния процес, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

За миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 проби 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания. В Кюстендил, където заболеваемостта на 100 хил. души е най-висока, е бил изолиран вече първият случай от т.нар. британски вариант. На 14 дневна база сме на 25-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство по заболевемост, на 15-а позиция сме по смъртност.

„Всичко това ни дава увереност, че мерките, които се разхлабват, не водят до голяма заболеваемост. Върху епидемията в България се осъществява ефективен контрол“, смята Ангелов.

Ръст с 12 на сто на случаите на хоспитализирани пациенти

Броят на хоспитализирани пациенти с коронавирус обаче са е увеличил с 12 на сто, отчете началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

„В сравнение с миналата седмица имаме увеличение на случаите в болница с 12 на сто. Били са 3057, сега са 3425. Дълго време се задържаше по-ниско ниво в интензивните отделения, но сега има ръст с 9,8%. От 274 вече са 301“, отчете той.

От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, докладва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Близо 2900 паралелки в страната вече се обучават присъствено.

„Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини“, отчете той.

Над 1 млрд. лв. били разплатени на бизнеса

Ваксинацията в областта на социалните услуги продължава „плавно“, по думите на социалната министърка Деница Сачева, в София даже е приключила. По мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост били разплатени над 1 млрд. лв. на бизнеса.

„По мярката 60/40 продължаваме да изплащаме средства – платени вече са 831 милиона лева. В секторите, които са най-пострадали – хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са запазени 30 000 работни места, като до края на миналата седмица са изплатени 117 милиона лева“, посочи Сачева. Тя информира също, че по мярката 75/0 за затворени бизнеси са подадени 9384 заявления от работодатели за 47 945 работници и служители. По тази мярка до момента са платени 20 200 000 лева за 43 215 работници и служители.

„Миналата седмица парламентът прие допълнителен текст в закона за мерките, с който 90 работни дни се считат за неплатен отпуск и за осигурителен стаж, така че хората няма да загубят своите права, независимо че остават затворени и през февруари“, отбеляза Сачева.

По предложение на омбудсмана и с решение на премиера е приет текст, с който изплащаните от държавата средства по антикризисните мерки да не са секвестируеми, т.е. да не могат да бъдат вземани от частните съдебни изпълнители, съобщи още социалната министърка.

По мярката „Заетост за теб“, с която се разкриват нови работни места за безработни, са платени 10 300 000 лева за 2587 работодатели и в момента са наети 10 692 безработни. „За всяко семейство, чиито децата учат дистанционно и е кандидатствало за помощ, средно сме отпуснали по 900 лева. До момента подадените заявления са 51 550, изплатени са над 30 милиона лева на 35 700 семейства“, каза още Сачева.

От името на министъра на икономиката Лъчезар Борисов тя докладва още, че за последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 милиона лева, като 50 милиона лева от тях - през Българската банка за развитие за гарантиране на  безлихвени кредити, предимно за физически лица. Останалите 70 милиона лева са изплатените по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“, които са стигнали до бизнеса през мярката, реализирана чрез НАП, както и по процедурата за микрофирми и отделно само за транспортни фирми.