Котировките на петрола тази сутрин скочиха до най-високите си равнища от около 13 месеца, след като страховете от засилване на напрежението в Близкия изток подтикнаха инвеститорите към ново изкупуване на суровината. 

Друг фактор са надеждите, че икономическите стимули в САЩ и смекчаването на карантините ще подпомогнат търсенето, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море поскъпна с 1,09 долара, или с 1,18 на сто, до 63,52 долара за барел, след като по-рано скочи до максималните за сесията 63,76 долара - най-високо от 22 януари 2020 година.

Американският лек суров петрол прибави 1,28 долара, или 2,2 на сто, и един барел се търгуваше за 60,75 долара в Азия. В хода на сесията този сорт достигна 60,95 долара - най-висока стойност от 8 януари миналата година, пише БТА.

Миналата седмица цените на черното злато нараснаха с около 5 на сто.

Оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция срещу йеменските бунтовници хуси съобщи вчера следобед, че е унищожила два техни дрона, заредени с експлозиви. Хусите казаха, че при нападението е било ударено летище Абха в южната част на кралството. Това породи страхове от възобновяване на напрежението в Близкия изток.

В същото време повишение на крайната цена за потребителите в България може би няма да има, а дори и да има, тя ще бъде минимална. Това заяви вчера пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Последното тримесечие котировките на суровия петрол се повишиха от нива около 35 долара за барел към края на ноември миналата година до около 60 долара сега. Повече за това какво ще се случи с цените на петрола ще разберем след мартенската среща на ОПЕК и ОПЕК+. По-скоро прогнозата е, че към каквато и посока да тръгнат нещата, в момента не се очакват сериозни сътресения. И почти 100 процента от поскъпване на петрола средните цени на дизела и бензина в България са се покачили с около 6-7 процента за последните три месеца. Нещо напълно в рамките на нормалното, тъй като нефтът представлява около 27-30% от стойността на горивото, а всичко останало е ДДС и акциз“, обясни Бенчев.