След най-турболентната година в историята си, търговията със суров петрол започва да се завръща към нормалните си нива. Днес цената на международния бенчмарк от сорта Брент от Северно море премина границата от 61 долара за барел, което е най-високата стойност на черното злато от януари на 2020 година.

Според повечето анализатори инвеститорите възлагат надежди, че във Вашингтон ще бъде постигнато споразумение по предложените от президента Джо Байдън допълнителни стимули на стойност 1,9 трилиона долара за икономиката и мерки в подкрепа на американците за преодоляване на последиците от пандемията.

При всички положения обаче можем спокойно да кажем, че тенденция към постепенното възстановяване на цените на световните пазари със сигурност има. И то не само при сорта Брент.

Американският лек суров петрол повиши котировките си с 0,63 на сто до 58,2 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Той продължава да расте вече седма поредна седмица и очакванията са, че трендът ще остане същият.

Припомняме, че именно фючърсите по американския суров петрол през април шокираха света - за няколко часа през апри се търгуваха за отрицателна цена. Тоест - продавачите плащаха на купувачите, само и само да се оттърват от продукта.