"На първи март задължително отварят ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори. Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици."

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, докато беше на посещение в болницата в Исперих. По традиция обиколката му се предаваше на живо във фейсбук страницата му, а с него през цялото време беше и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Така изглежда, че темата с отварянето на ресторантите изглежда наистина намира своето последно решение. Припомняме, че преди няколко седмици, малко преди началото на февруари, от бранша заплашиха, че ще отворят протестно въпреки забраната. Те искаха обяснение защо нямат право да работят, смятаха, че са дискриминирани спрямо ресторантите в хотелите и другите отворени бизнеси. В крайна сметка до крайни действия не се стигна, до голяма степен и заради факта, че правителството най-накрая започна да изплаща, малко по малко, компенсациите за собствениците и за служителите. 

Днес Борисов отново заяви, че нивата на заболеваемост в България са добре контролирани и обяви, че в момента сме на 26-то място в ЕС от 27 държави. 

"Това се дължи на вас", обърна се той към медиците в исперихската болница. 

лагодаря за голямата работа, която вършите. До 28 февруари ще получите парите за първа линия и увеличението на заплатите", обеща им Борисов. 

Той има предвид обещаните допълнения към заплатите за всички, които работят на първа линия в борбата с вируса, както и вече подпечатаното увеличение на заплатите на медицинските служители, което бе разписано в бюджета за тази година. 

Накрая на своето видео Борисов направи и един общоевропейски коментар. 

"Аз винаги настоявам на всеки европейски съвет да се въведе единен медицински протокол. Едни затварят граници, едни искат PCR, други - не искат. Хората да си направят съпоставка колко са ни либерални нашите мерки."