90 дни неплатен отпуск вече да се зачитат за трудов стаж, а не 60, както беше досега или 30 - като беше преди пандемията от коронавирус. Забрана получени от държавата помощи в кризата да се взимат веднага от получилия ли, в случай, че има задължения към хазната. И данъчни облекчения за земеделци, както и ваканция за задлъжнели към бюджета общини.

Това са част от промените в т.нар. извънреден закон, с който се въвеждат мерки заради кризата, предизвикана от коронавируса, които парламентът прие на второ четене днес.

И... между текстовете, които наистина имат отношение към епидемичната обстановка - по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ, държавата се сдоби с още един ексклузивно неин си монопол в хазарта - за т.нар. кено игри. С новите законови разпоредби лиценз за такива хазартни игри ще може да се идзава само на държавата. Първият държавен монолоп в хазарта Държавният спортен тотализатор придоби с промени в закона, които обезпечиха заличаването на националната лотация - или т.нар. талончета за търкане - на бизнесмена, вече обвиняем по десетки текстове он Наказателния кодекс Васил Божков.

Новата промяна в Закона за хазарта се случи по любимия на ГЕРБ "втори начин" - чрез нямащия нито общо с игрите на късмета Закон за мерките в извъндерно положение - приет заради пандемията. А и това е втората поправка в хазартните правила чрез друг закон в рамките на няма и месец, както Клуб Z писа. 

Неплатеният отпуск ще е стаж. Но здравните вноски ще плаща работникът

Неплатеният отпуск в рамките на 90 дни вече ще се брои за осигурителен стаж - тъй като има много хора, които са в такъв отпуск не по свое желание, а заради това, че има затворени от държавата бизнеси заради противоепидемичните мерки. Мярката ще важи за 2021 г.

Регламентира се обаче изрично, че за този период не работодателят или държавата, а работникът дължи здравноосигурителните месечни вноски, за да не губи здравноосигурителни права. Размерът на вноската на месец е 26 лв. А през последните седмици се оказа, че заради различно тълкуване на законовите текстове много хора бяха останали без здравни права, защото принудително не са на работа. 

Здравното министерство ще плаща на медиците на първа линия

Народното събрание даде разрешение на Министерството на здравеопазването за допълнителни плащания на служителите от системата във връзка с коронавируса. Работещите на първа линия лекари и други медицински лица ще получават допълнително заплащане заради COVID-19 до три месеца след отмяна на извънредното епидемично положение в страната, гласят текстовете. 

Допълнително възнаграждение ще може да се изплаща и за работа покрай имунизационния план за ваксини срещу коронавируса. 

Ваксини не само за български граждани

През 2021 г. ваксини срещу COVID-19 могат да бъдат прилагани и на лица, пребиваващи продължително в Република България, реши още парламентът - тоест небългарски граждани, които живеят у нас срещу съответния документ за това. 

Освен продължително пребиваващите в обхвата на ваксините се включват и членове на дипломатически и консулски представителства, на представителства на международни организации, акредитирани в Република България, както и членове на техния административно-технически и обслужващ персонал, гласят приетите текстове. Предвижда се условията и редът за ваксинирането да се определят в националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който е изтотвен от здравните власти