"Фейсбук" обяви, че ще намали временно политическото съдържание, което се появява на стените (в нюзфийда) на потребители в Канада, Бразилия, Индонезия, а в следващите седмици и в САЩ, съобщи Ройтерс.

През януари месец главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг каза, че иска да "свали температурата" на политическите разговори в социалната мрежа, защото "хората не желаят политиката и агресивните спорове да доминират при използването на нашите услуги".

Компанията, остро критикувана за това, че не прави достатъчно за премахване на речта на омраза от своята платформа, заяви през януари, че ще спре да препоръчва граждански и политически групи на потребителите, припомня агенцията.

Намаляването на честотата на присъствие на политическо съдържание ще отбележи първите стъпки за проучване на различни начини за установяване на такова съдържание в публикации на потребители. За целта ще се използват различни знаци и ще се взимат под внимание предпочитанията на потребителите, се посочва в съобщение в блога на компанията.

"Фейсбук" ще изключи съдържание от официални правителствени агенции и служби, както и информация за COVID-19 от здравни организации, от тези временни промени.