Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска днес от депутатите на управляващата партия да започнат работа над съвсем нова конституция на страната, която да ликвидира остатъците от сегашната, създадена след военния преврат през 1980 г. и изменяна след това.

Последното ѝ изменение, одобрено на референдум през 2017 г., превърна Турция от парламентарна в президентска република и даде на държавния глава власт, която критиците сравняват с тази на някогашните султани. Година по-късно Ердоган, дотогава министър-председател, спечели президентските избори с 53 на сто от гласовете.

Ердоган каза, че новата конституция не бива да бъде редакция на старата, а да представлява изцяло нов текст. Тя трябва да посрещне нуждите на страната през следващия век и да бъде одобрена за 100-годишнината на републиката през 2023 г., заяви президентът.

"Ние искаме всички политически партии да участват в този процес. Ще направим искрено усилие за това", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. "Да подготвим нашите предложения за новата конституция тази година и да започнем обсъждания... Нека влезем в стотната годишнина на нашата република не с превратаджийската конституция, а с нова гражданска конституция, която съответства на тази страна и на нашата нация".

"Новата конституция по своята природа трябва да бъде подкрепена от всички или поне от преобладаващото мнозинство. Всички партии трябва да участват в подготовката ѝ", добави държавният глава, цитиран от в. "Сабах".

Ердоган заговори за нова конституция на 1 февруари т.г. По-рано коалиционният му партньор Девлет Бахчели от Партията на националистическото действие също поиска конституционни промени, които да поставят извън закона кюрдската Демократична партия на народите на Селахатин Демирташ. Тогава Ердоган не каза дали би подкрепил такава стъпка.

Днес Бахчели заяви, че неговата партия подкрепя идеята на президента за нова конституция. Главната опозиционна Народнорепубликанска партия се изказа против, посочвайки, че това би било признание, че сегашната президентска система се е провалила. Ердоган изключи връщане към парламентарната република.