Комисията за надзор и реформи в американския Конгрес започва разследване на опита на социалната мрежа Parler да подкупи бившия президент Тръмп, съобщи Gizmodo.

Преди дни стана ясно, че преди изборите в САЩ хората на Тръмп и представители на платформата, алтернатива на Twitter са преговаряли за особен вид сделка - Тръмп да получи 40% от Parler, ако си направи акаунт и пуска своите бисери първо в нея, преди да ги разпространява в мейнстрийм социалните мрежи.

Тези преговори в крайна сметка се провалят. Това става още преди вота и окончателното изтриване на акаунта на Тръмп в Twitter и блокирането му във Facebook и YouTube, решение, което доведе до експлозивен ръст на потребителите на Parler.

Алтернативната микроблогинг платформа придоби потребители в последните две години заради почти нулевия модераторски контрол. Това я превърна в убежище за много крайнодесни потребители, чиито изказвания биват често ограничени от Facebook и Twitter. Преди месец обаче Amazon, на чиито клауд сървъри се намираше Parler, прекрати договора си с тях и в момента социалната мрежа е офлайн.

Дори самите преговори между Тръмп и Parler могат да доведат до сериозни проблеми със закона и за президента, и за социалната мрежа. 

Според Ars Technica председателката на Комисията в Конгреса Каролин Малоуни е поискала всички документи, свързани с преговорите между организацията на Тръмп и Parler. За момента това е молба, но ако членовете на комисията решат, могат да започнат да призовават и хора за разпити.

[[nid:108744]]

Съоснователка на Parler е Ребека Мърсър, дъщеря на Робърт Мърсър, и двамата симпатизанти и донори на Тръмп. Семейство Мърсър са и собственици на крайнодесния сайт "Брайтбарт", който допреди няколко години бе ръководен от Стив Банън.