Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ, която се осъществява по ОП "Региони в растеж". Днес той направи символична първа копка, която е и начало на програмата - в град Бяла, Русенско, където проектът предвижда за "Спешната помощ" да бъде построена изцяло нова сграда.

Пред журналистите министър Ангелов заяви, че има известно нарастване на числата на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

"Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души, няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат", каза той.

Министърът добави, че ваксините идват регулярно в страната и имаме достатъчно количества ваксини.

"Вчера на ваксинационния щаб бе взето ясно и категорично решение, че България ще прилага ваксината на "Астра Зенека" и на възрастни пациенти над 55 години, над 65 години, тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейката агенция по лекарствата. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати", каза министърът, цитиран от БНТ.

Той потвърди, че са осигурени ваксини за всички желаещи, които ще обслужват целия процес на изборите - от избирателните комисии, полицаите и т.н.

Здравният министър съобщи още, че се обсъжда проект за разделяне на страната на поне 10 области, в които да бъдат обособени големи болници, които да бъдат напълно идентични. В идеята е залегнало държавата да насочи усилията си тези болници да бъдат модернизирани с апаратура и достатъчно медицински персонал. Така пациентите ще могат да получат адекватна медицинска грижа във всяка една от 10-те топ болници, съобщи проф. Ангелов.

Министърът обяви закпуването на 400 нови линейки. като 280 от тях вече са доставени. 

Той обаче акцентира, че един от основните проблеми пред сектора е осигуряване на България с медицински специалисти. „Имаме изключителен проблем с това“, призна министърът.

В рамките на стартиралия днес проект ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване качеството и безопасността при оказването на медицинска помощ, в това число и подобряване на достъпа за лица с увреждания, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Общият бюджет на проекта е близо 164 милиона лева. 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.