Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламентарни избори 2021 - от днес Централната избирателна комисия (ЦИК) приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие във вота на 4 април. Крайният срок е 17 февруари в 17 ч. Дотогава и партии, които вече са регистирани, впоследствие ще могат да образуват обединения.

От "Демократична България" обявиха, че ще внесат документите си още в първия ден - в 9 ч. Досега - по времето, когато Цветан Цветанов беше в ГЕРБ, това първа правеше партия ГЕРБ. 

За регистрация в изборите е нужно да бъде внесен депозит от 2 500 лева по банкова сметка в БНБ. В заявлението на партия за участие във вота се посочва пълното или съкратеното наименование според съдебната й регистрация и се заявява наименованието, под което ще бъде отпечатана в бюлетината.

За коалициите се посочва пълното или съкратено наименование на коалицията според решението за образуването й.

Първоначално по предложение на председателя й Александър Андреев (предложен от ГЕРБ за поста, иначе дългогодишен говорител на комисията - б.р.) ЦИК за малко да "забрани" на коалиции да се регистрират за парламентарния вот с избрано от тях име и да ги задължи да участват само с наименования на партиите, които участват. Това на практика щеше да ограничи всички заявили се извънпарламентарни обединения, на които социолозите дават шанс към момента за участие в следващия парламент. След скандал и няколко жалби до съда, преди той да се произнесе ЦИК отмени опита си да "допише" Изборния кодекс. 

Отказите за регистрация на партии и коалиции от ЦИК могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.