„Тампа Бей Бъканиърс“ спечели 55-ото издание на финала по американски футбол Супербоул, а с това и титлата на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ след разгром над досегашния шампион „Канзас Сити Чийфс“ - 31:9.

Началото.

 

„Пиратите“ се възползваха от домакинското си предимство - двубоят се игра на техния стадион „Реймънд Джеймс“ пред 25 000 зрители. Но най-вече от непреходната класа на куотърбека си Том Брейди, постигнал седма титла на десетия си Супербоул.

Няма отбор с толкова трофеи в новата ера на НФЛ - „Ню Инглънд Пейтриътс“, доскорошният тим на Брейди, е с шест. Той прибави и отличието за Най-полезен играч (MVP) - пето, също рекорд.

Том със съпругата си, моделът Жизел Бюндхен - след мача.

 

На 43 години и 188 дни ветеранът е най-възрастният играч, излизал в най-големия мач на американския професионален спорт. Той изигра перфектен двубой (29 паса, 21 от които точни - на 201 ярда), в който подаде за три от четирите тъчдауна на „Тампа Бей“ и още на почивката осигури аванс от 21:6.

Защитата на „пиратите“ пък тотално обезличи нападението на „вождовете“, като създаде много грижи на техния лидер Патрик Махоумс (горе). Коутърбекът така и не намери ритъма си, като бе неузнаваем в един от най-слабите мачове в кариерата си.

Брус Ейриънс, треньорът на новите шампиони, най-после качи върха - на 68 г. През 2017 г. той се бе отказал от спорта, но се завърна в началото на 2019 г.

 

„Тампа Бей“ прибави втора корона - първата бе взета през 2003 г. В предходния сезон тимът завърши с отрицателен баланс, но Брейди го преобрази, както и играчи като Роб Гронковски (двамата бяха съотборници и в „Ню Инглънд Пейтриътс“), уловил два от пасовете на своя приятел за тъчдауни.

Сблъсъкът до голяма степен бе скучен за гледане заради голямата разлика в класите, а това бе изненада, тъй като „Канзас Сити“ бе считан за фаворит.

Дама сред съдиите - за първи път на Супербоул.

 

Сред лимитирания брой зрители на стадиона безплатно бяха допуснати 7500 ваксинирани здравни работници, най-вече от щата Флорида. Те и техните колеги в цяла Америка бяха почетени преди финала. На видеоекрана бе пусната реч на президента Джо Байдън и първата лейди, както и надъхващо слово на легендарния треньор Винс Ломбарди, на когото е кръстен шампионският трофей.

Главна сестра от болница в Тампа хвърли монетата за жребия (горе).

А на полувремето страхотно 20-минутно шоу изнезе канадският поп и R&B изпълнител The Weekend, който е сред най-влиятелните и продавани музиканти в света за последните десетина години. Той започна да пее на една от трибуните, а накрая окупира с танцьори целия терен.