Над 30 млн. лв. за „добре свършена работа“ са били разпределени като бонус сред 8 хиляди служители на Националната агенция за приходите (НАП). Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, позовавайки се на данни, публикувани от гражданското сдружение БОЕЦ.

6 хил. служители са получили средно по 3863 лв. годишен бонус, уточни Иванов. А други 1660, работещи в централното управление, включително 6-има директори - средно по 6100 лв.

„Тези плащания не са гаранция за независимост, а купуване на съвести и лоялност към този режим, който ни управлява, към тази корупционна каста, която e заграбила страната ни от нас“, заяви Иванов.

Той припомни, че през лятото на 2019 г. личните данни на 5 млн. български граждани изтекоха от НАП.

„Тогава единственият, който беше посочен за тази работа, бях аз. Гешев се появи и каза, че той нямал доказателства, но бил сигурен, че ние сме отоворни“, каза Иванов.

Той смята, че сега данните на много български граждани влизат автоматично в подписките на партии. Подписките са необходими, за да се явят съответните партии на изборите. Иванов припомни и наредбата Н-18, с която НАП е опитала да добие пряк достъп до всички данни, до всички информационни масиви на всеки български бизнес.

„Беше създадено администратвно бреме за над 100 млн. лв. за българския бизнес“, каза Иванов.

И призова парите, които са отишли за бонуси на служители, да отидат за компенсация на бизнеса.

Иванов припомни, че има съдебно решение НАП да предостави ревизионните актове на „Лукойл“, за да стане ясно дали агенцита е допуснала да бъдат отклонени плащания за до 1 млрд. лв.

„Имаме решение на последна инстанция, НАП продължава да отказва да ни даде тези ревизионни актoве. Бойко Борисов обеща публично да го направи, но продължава да мълчи. НАП се използва като бухалка, работи селективно“, заяви Иванов.

От „Демократична България“ предлагат въвеждане на електронно управление, за да се отстранят всички тези проблеми.

„Имаме план по седмици как точно да бъде направено. Ние сме единствената формация, която разполага с експертния капацитет и волята. В рамките на по-малко от един управленски мандат можем да намалим административното бреме с до 70%“, каза още Иванов.

Клуб Z не успя да се свърже с НАП за коментар. Публична реакция от институцията до момента няма.