Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 110 милиона лева. Такава е сметката за парламентарни избори 2021 към момента, които ще се проведат на 4 април в условия на пандемия от коронавирус. Засега.

Към отпуснатите вече над 43,2 милиона лева за закупуването на 9600 машини за големите секции, днес кабинетът одобри на редовното си заседание още 65,2 милиона лева. 

За сравнение - изборите през 2017 г. струваха 29,9 млн. лв.

Одобрените днес средства са с 1,2 милиона лева повече спрямо първоначално разработения от Министерството на финансите вариант. Така се удовлетворява искането на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Това означава, че изборната администрация ще получи увеличение над предварително планираните възнаграждения. Такова бе желанието на ЦИК, за да се привлекат членовете на комисиите за тази тежка работа и предвид условията, в които ще работят - COVID-19.

Дейностите, които ще бъдат финансирани със средствата, включват подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет.

Средства ще се изразходват и за компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Ще бъдат организирани местата за гласуване и ще бъде обезпечено гласуването с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, както и за лицата с COVID-19, настанени в лечебни заведения. Ще бъдат осигурени всички необходими средства за защита като предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др. за създаване на здравословни и безопасни условия за произвеждането на избори по време на извънредна епидемична обстановка, уверяват от МС.

Може обаче да се наложат още разходи, извън предвидените днес.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.