Въпреки твърденията на специалистите, че разпространението на коронавируса отново се повишава, премиерът Бойко Борисов демонстрира спокойствие.

„Нашите мерки относно пандемията са най-либералните в света. В сравнение с Франция, за момент хората да си представят, че в 18.00 часа трябва да са си по домовете. Обикновено взимаме само лошото и пропускаме това, в което сме по-напред. Само мога да се радвам, че мерките ни са такива.

Трябва да пазим хората. Опитваме се и работните места да пазим, както и психическото здраве на хората. Всяка държава сама решава какви мерки да сложи, но нашите параметри са такива, че ни позволяват учениците да тръгнат на училище, да отворим и моловете и фитнесите. Дай боже, така да продължим. Ваксинираме много усилено.“

Това заяви Борисов, докато посещаваше предприятие за сладкарски изделия в жк „Люлин“ в София. Посещението бе излъчено от профила на премиера във фейсбук.

„Най-голямата радост за нас е, че такива големи предприятия с огромно име в света продължават да инвестират. Те не си тръгват, а продължават да строят, да правят нови мощности. Това отговаря на всички въпроси относно инвестициите. Това са ни любимите производства. Това са много работни места, работи се и за износ. Изключително доволни сме. Това, че инвестираме в инфраструктурата, помага на предприятията, защото всичката продукция отива в другите страни по автомагистралите“, каза Борисов.

Според министър Лъчезар Борисов по време на пандемия предприятията показват, че в България има добър бизнес климат.

15 млн. лв. заради бедствията

„Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се осигури превенция. Затова очаквам от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, сигнализират за срутищни процеси в страната.“

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното заседание на правителството, на което по искане на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на нуждаещи се общини бяха осигурени 14 498 262 лв. за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов е отбелязал, че е възложил на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да предприеме необходимите действия за въвеждането на системата, с която ще се намали рискът от инциденти, навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи.

„Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България - и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни“, е отбелязал министър-председателят Борисов.

Премиерът е изискал от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект.

„На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, е бил категоричен министър-председателят Борисов.

Министър Аврамова е докладвала, че в момента се проверява приложимостта точно на изисканите от премиера контролно-измервателни системи специално за срутищни процеси. В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

В рамките на правителственото заседание пет общини са получили финансова помощ за справяне с последиците от бедствия. От общата сума в размер на 14 498 262 лв. на община Благоевград са осигурени 4 770 033 лв. за укрепване на пътя Бистрица - летовище „Бодрост“ (местност Картала). Кметът на Благоевград Румен Томов е изказал благодарност към премиера за бързата реакция на правителството за решаването на проблема.

Втората община, която е получила подкрепа от 3 824 422 лв., е Гърмен. От средствата 1 615 447 лв. са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново; 547 037 лв. са за възстановяване на сграда в село Скребатно; 1 260 808 лв. са предназначени за корекция на коритото на река Върбица в участъка на село Дъбница чрез изграждането на подпорни стени и мост; 300 900 лв. са за корекция на дере в село Дебрен и 100 230 лв. - за корекция на дере в село Гърмен.

Зам.-кметът на община Гърмен Владимир Донков е отбелязал, че е огромна подкрепата на правителството, благодарение на която се подпомагат не само училища, но и се решават сериозни проблеми с деретата. „И занапред бъдете все така отзивчиви, отговарящи на жителите на цяла България“, е добавил кметът на село Рибново Мустафа Иса. Кметът на село Дъбница Синем Бекирова също е изказала благодарност към премиера Борисов за финансовата помощ за селото във връзка с корекция на коритото на реката. За проблема Бекирова е информирала министър-председателя Борисов в средата на януари, когато премиерът посети основното училище в селото, за чийто нов корпус правителството осигури над 200 000 лева, се напомня в прессъобщението.

За община Ардино правителството е отпуснало 117 378 лв., с които аварийно ще бъде извършено укрепване на скат в село Падина.

Други 130 489 лв. са осигурени на Столична община за възстановяване на средства за извършени спешни аварийно-спасителни и неотложно възстановителни работи в район „Нови Искър“, район „Надежда 4“ и район „Връбница“.

А 55 940 лв. са били отпуснати на община Своге за неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за махала Струлница в село Искрец.

„Община Своге е трудна община, затова е важно да работим заедно. Днес е вторият случай, първият беше с почистването на отпадъците от язовира, в който показахме, че държавата и общините могат да работят перфектно и в синхрон“, е акцентирал заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов.

Той е добавил, че правителството показва, че бързо подадената ръка в даден момент и вземането на превантивни мерки върши повече работа, отколкото след това да се работи по отстраняване на щети.

В хода на заседанието на правителството днес по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Агенция „Пътна инфраструктура“ са били отпуснати 1 500 000 лв. за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София.

По бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ са били осигурени 4 100 000 лв. за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2021 г.

20 млн. лв. за модерни центрове в училищата

20 милиона лева отпусна правителството днес за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

„За втора поредна година предоставяме 20 милиона лева за националната програма. Средствата ще получат 113 държавни и общински училища“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 000 лева, а за по-малките - до 50 000 лева. През 2020 г. 153 училища също получиха 20 милиона лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети.

„Миналата година стартирахме Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки“, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

През месец януари тази година премиерът Бойко Борисов посети основно училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.