Испанският в. "Ел Мундо" вади нови подробности от договора на Лео Меси с "Барселона". Контрактът, който изтича през юни, шокира спортния свят заради някои числа в него. 555 237 619 евро - толкова излиза №10 на клуба за четири години. 

В тази стойност влизат фиксирана заплата, бонуси, имиджови прави, специални клаузи, данъци и т.н.

В изявление Барса не оспори дали данните са верни, а се закани да съди изданието за нанесени щети. От "Камп Ноу" подкрепиха Лео и отрекоха да имат нещо общо с изнасянето на контракта в публичното пространство. Което правела публикацията незаконна.

Самият Меси също обмисля да заведе дело.

Сред задълженията на аржентинеца в най-големия договор в световния спорт е "да се интегрира в каталунското общество и култура". Друг текст гласи, че той е длъжен да говори каталунски, когато представлява клуба и е в града.

И още - Меси трябва да се държи на публични места по определен начин, който подхожда на "местните порядки и ритъм на живот". 

Нещо много важно - при постигане на независимост от страна на Каталуня, Лео има свободата да си тръгне без трансферна сума. Областта отдавна иска това, а през 2017 г. - когато е подписан договорът, положението бе доста критично на моменти. Налагаше се полиция да се справя с протести и прояви на гражданско неподчинение.

При излизане на Каталуня от Испания, "Барселона" най-вероятно щеше да бъде изваден от Ла Лига и да продължи в своя местен шампионат, който е доста скромен като конкуренция.

Числата

През 2017 г. Меси е получил 115 милиона евро заради това, че е сложил подписа си в пореден контракт с клуба, в който се подвизава още от юноша. Отделно той е прибавял в сметката си по 79 млн. на година заради "лоялността да остане" на "Камп Ноу".

Според "Ел Мундо", Меси вече е получил 511 милиона - пет месеца преди изтичането на споразумението.

Той е прибрал 695 748 евро заради това, че е избран за играч №1 в класацията на ФИФА за сезон 2018-2019.

3,5 милиона е персоналната му премия при спечелване на Шампионската лига. "Барселона" е без успех в турнира от 2015 г. насам, но все още може да го направи този сезон.

Лионел прибира по 1,9 млн., ако играе в минимум 60 процента от мачовете на сезон. Това условие е изпълнявано винаги досега. 

Записани са бонуси за спечелване на Ла Лига и Кралската купа, а също така за достигане на елиминациите в Шампионската лига.

Бартомеу отрича да има нещо общо

"Барселона" води вътрешно разследване кой стои зад изнасянето на договора. Появиха се спекулации, че вината била на подалия оставка президент Жосеп Мария Бартомеу. Двамата с Меси не се понасяха в последните години, футболистът публично критикуваше своя шеф, наричайки го "бедствие".

"Това е пълна лъжа, нямам нищо общо, отвърна Бартомеу пред TV3. - Става въпрос за нещо много сериозно, абсолютно незаконно е медия да изнася професионален договор без съгласието на двете страни. Много лесно е да се правят асоциации, но това не е шега. Случаят ще стигне до съда."

Той също застана зад Меси и клуба, който е пред фалит - с дългове от 1,2 милиарда евро, 266 млн. от които трябва да се върнат още до юни.

"Меси заслужава всичко, което печели - както от професионална, така и от рекламна гледна точка. А ако не беше пандемията, "Барселона" много по-лесно щеше да е в състояние да плаща тези пари", казва още Бартомеу, наследникът на когото трябва да бъде избран на извънредни избори на 7 март.

След това ще стане ясно дали Меси ще остане - нещо, което и двамата основни кандидати - Жоан Лапорта и Виктор Понт, афишират, че искат.