За пореден път лидерът на "Републиканци за България" заяви, че съществува колаборация и симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Бившият втори в управляващата партия даде и конкретни примери в интервю пред БНТ.

"Симбиозата и задкулисието между ГЕРБ и ДПС са видни в общините Маджарово и Хасково. Разбрах, че има договорка между Борисов и ДПС през 2018г. Тази договорка е станала след парламентарните избори през 2017 г.", заяви Цветанов.

Той отново даде за пример и случая с Ягодинската пещера и прехвърлянето ѝ към община Борино.

"Попитайте Дариткова за Рудозем дали не е имало предварителни разговори с кандидатка, издигната от други формации, да се изисква подкрепа за балотаж", каза още Цветанов.

Така той коментира изказванията на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която определи казаното от Цветанов като разколебаващо електората на ГЕРБ и втвърдяващ този на ДПС.

Цветанов даде и други примери за колаборация между ГЕРБ и ДПС,

"2015 г. ми се обадиха от ДПС да подкрепим техния кандидат в Исперих, а не независимия. Тогава аз дадох пълна свобода на структурата и тя подкрепи независимия кандидат", каза Цветанов.

И допълни, че изборите са били спечелени от независимия кандидат, докато на следващите местни избори отново ДПС е взело кметското място.

Цветанов се обяви за съдебна рeформа. И допълни, че от "Републиканци за България" предлагат намаляване политическата квота във Висшия съдебен съвет от парламента, както и закриване на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд. Цветанов изтъкна, че специализираните органи към настоящия момент създават в българските граждани усещането, че са част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня.

Цветанов обоснова предложението с факта, че когато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи не е имало Специализиран съд и Специализирана прокуратура.

"Тежките дела, които имаше тогава в правораздавателната система излязоха с много тежки осъдителни присъди, които обаче не виждаме да има сега срещу организираната престъпност", изтъкна Цветанов.

И даде за пример случаите с "Килърите" и "Наглите" като добре свършена работа.

"Готови сме за изборите от момента, в който регистрирахме партията. Преди парламентарните избори обаче има частични избори в няколко населени места, които са най-важният индикатор за резултатите от парламентарните избори. Там ще се разбере какви са нагласите сред хората", каза още Цветанов.

Според него трябва да има диалог между институциите заради епидемичната обстановка, в която се провеждат изборите.

"Точно затова трябваше да има диалог по важните теми между институциите. Нито едно от предложенията на консултациите на президента не се възприе. Няма никакви проблеми да се въведе видео наблюдение. Колкото по-прозрачен е изборният процес, толкова по-добре", каза Цветанов.

Относно предложението на "Републиканци за България" за реформа и ротация на шефовете на МВР по време на изборите Цветанов заяви:

"Ротацията на полицаи ще даде възможност да се възпрепятства влиянието на политическите сили. Това са първите парламентарни избори за ГЕРБ, които те ще организират. Тя би помогнала за възпрепятстването на купуването на гласове, каквото се е случило в община Гурково на местните избори през 2019 г.".

Цветанов каза, че до този момент ГЕРБ честно е печелила и честно е губила избори, но изборите през 2019 г. говорят друго.

Той беше категоричен, че не отцепва структури на ГЕРБ, а се наблюдава процес на огорчаване на хора от партията.

"Аз съм коректен човек и давам всичко от себе си за каузи. Сега защитавам хората, които искат да бъдат парламентарно представени. Никога не съм ходил на места, където се вършат договорки. Винаги съм защитавал принципна позиция. Трябва да дадем възможност хората да бъдат информирани. Ние днес не говорим за политики", каза Цветанов.

По темата с руския опозиционер Алексей Навални той заяви, че официалната позиция на страната ни е доста хаотична и непоследователна.

"И президентството няма адекватна позиция по случая. Аз правя аналогия със случая Скрипал. В България също имаше тровени с новичок, а никой не коментира това", изтъкна Цветанов.