„Политическото говорене на президента Румен Радев беше малко вуду. Беше като гадателка на карти Таро - извадили сме само картите с косата и хвърляме черногледост. Аз по-черни краски не съм чувал никога – сякаш живеем в различни държави. Има разделение и то е ясно“.

Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков от ГЕРБ по повод отчета на държавния глава за изминалите 4 години от мандата му. Радев обяви, че той и вицето му Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат на вота през есента.

Според транспортния министър не е имало съмнение, че Радев ще търси втори мандат.

"Той даде заявка за очаквана и търсена подкрепа от страна на извънпарламентарните партии и заявка за това, че ще търси обединяване на фрагменти по линията ляво-дясно, обединени от антипатията към правителството", смята Желязков.

Според него държавният глава искал да подпомогне реализацията на извънпарламентарните сили и по някакъв начин „да обезсърчи социалистическата партия в нейното усещане за уникалност в подкрепата си за президента“ (на спечелените от Румен Радев президентски избори той формално не бе издигнат от БСП като партия, а от инициативен комитет, в който бяха политици от социалистическата партия - б.р.)

„Добре, че Румен Радев направи от рано тази заявка, за да се дефинира като политически явен опонент на правителството“, допълни транспортният министър.

Той не влезе в коментар по същество на въпрос доколко е възможно например настоящият премиер Бойко Борисов да се изправи срещу Радев на президентския вот. Това не било тема на дискусия. Обясни, че сега лидерът на ГЕРБ имал за задача да изведе партията като победител на изборите и да се формира "силно и стабилно правителство - с или без ГЕРБ". 

Не било вярно и че ГЕРБ е изолирана - напротив - "имаме традиционни партньори във формата ЕНП", каза министърът, визирайки очевидно СДС. Очаква се двете партии да се явят в коалиция, както на евровота, а и СДС вече си предложи коалиционните услуги.

"Не е вярно, че има едни Давидовци, а ГЕРБ стои изолирана в ъгъла като един Голиат", каза Желязков.

Преди ден евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обяви пред БНР, че се водят разговори за предизборна коалиция от страна на ВМРО и ГЕРБ, настоящия партньор в "Обединени патриоти" НФСБ, както и с новата партия КОД на бившия здравен министър Петър Москов.

Росен Желязков обясни как "се развива манипулация, че ще има манипулация на изборите".

„Тази мантра, че кабинетът готви избори не е вярна, защото те се правят от професионална изборна администрация в лицето на ЦИК“, каза още  Желязков.

„В демократичната история на парламентарните избори няма случай, в който да има установена фалшификация на резултатите. Има манипулации, има купуване на гласове“, каза той - но затова имало правоохранителни органи.

Припомняме, че първото важно решение на професионалната изборна администрация в лицето на ЦИК за предстоящия парламентарен вот на 4 април предизвика скандал. Причината - по предложение на председателя на ЦИК Александър Андреев в решението за начина на регистрация на партиите и коалициите за изборите се появи ограничение за имената на коалиции, за което няма основание в Изборния кодекс. На практика това щеше да "забрани" например на "Демократична България" да се яви на вота под това име, да спре обединението около гражданското сдружение на Мая Манолова "Изправи се.БГ" и Отровното трио и т.н. Моментално заваляха жалби до ВАС, но ЦИК в крайна сметка отмени спорния текст. 

Росен Желязков обясни как според него гласуване по пощата за българите в чужбина било невъзможно, защото "по кои пощи ще се осъществи - канадските, американските..." По думите му вотът на хората не можело да бъде гарантиран.