Част от френските ресторантьори ще опитат да отворят заведенията си напук на забраната днес в протест, с който искат да привлекат обществено внимание към затрудненията си, предаде телевизия Бе Еф Ем.

Тя цитира и министъра на финансите Брюно Льо Мер,  който заплаши евентуалните нарушители, че ще ги лиши от помощи за един месец или за постоянно, ако повторят нарушението.

Правителството е под натиск от експертите да затегне ограниченията, след като миналата седмица то отказа да въведе трето поред цялостно затваряне на страната, пишат днес основните френски медии.

Те посочват, че заразата се разпространява неравномерно в различните департаменти, поради което една компромисна мярка би била да бъдат ограничени пътуванията до и от рисковите райони.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран казва, цитиран от "Монд", че целта на кабинета е максимално да избегне тежестите на евентуален нов локдаун в рамките на сегашните по-меки ограничения, които обаче включват и полицейски час от 6 часа след обяд до 5 часа сутринта.

Стотици хора, включително ресторантски работници, протестираха вчера в унгарската столица Будапеща срещу наложените заради коранавируса ограничения. Най-малко 100 ресторанта планират да отворят отново въпреки големите глоби, с които ги заплашиха властите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството на премиера Виктор Орбан заяви, че може да започне да разхлабва мерките само ако броят на заразени с коронавируса рязко намалее, или ако значителна част от унгарците се ваксинират.

Унгария тази седмица стана първата страна от Европейския съюз, подписала сделка за руската ваксина "Спутник V" и за ваксината на китайската компания "Синофарм".

Действащият в страната локдаун включва мерки като вечерен час, затваряне на средните училища, на кафенетата и на всички ресторанти, които могат да предлагат единствено храна за вкъщи.

"Стига с това масово унищожаване на бизнеса", призоваха във фейсбук организаторите на протеста.

В Унгария, която е с население от около 10 милиона души, до вчера са регистрирани общо 367 586 заразени и 12 524 смъртни случая. Новите случаи на зараза намаляват, но в болниците все още се лекуват над 3500 души.

Протестиращите носеха маски, но пренебрегнаха забраната за събиранията, така че полицаите започнаха да искат документите им.

Организаторите казаха, че над 100 ресторанта в страната са се включили в кампания за отваряне на заведенията, въпреки че с издаден в събота указ правителството увеличи значително глобите.

Ресторантите, които посрещат посетители, може да бъдат глобени с между 1 милион и 5 милиона форинта (от 3400 до близо 17 000 долара), а може да бъдат и принудително затворени за 6 месеца.

Полицията в Брюксел задържа вчера 488 души на неразрешени протести срещу мерките за възпиране на коронавируса в Белгия, предаде ДПА.

След като заради многобройни призиви за протести, отправени в социалните медии, присъствието на силите за сигурност беше значително засилено, на няколко места в града излязоха на протест едва около 500 души, каза говорителят на полицията Оливие Слос.

"Прекратяваме демонстрацията край централната гара", съобщи в Туитър столичната полиция за най-голямото събиране в ранния следобед.

Служителите на силите за сигурност, включително конна полиция, превишаваха значително по численост събралите се демонстранти, показаха видеозаписи от събитието. Полицията каза, че е иззела опасни предмети като прашки, ножове и пиратки.

Белгия наложи вечерен полицейски час за седмици, за да се справи с разпространението на коронавирусните инфекции, но досега големи протести срещу мерките не е имало.

Нидерландската полиция разпръсна вчера събрало се множество в Амстердам, за да предотврати демонстрация срещу карантинните мерки, предаде Ройтерс.

Полицията съобщи, че за неспазване на социална дистанция и нарушаване на националната забрана за обществени събрания е арестувала 30 души и е наредила на около 600 да се приберат по домовете си.

Миналата седмица в много нидерландски градове имаше демонстрации срещу карантинните мерки. Причина за протестните прояви бе въвеждането на полицейски час като нова мярка за борба с коронавируса.

По време на протестните прояви се стигна до разграбване на магазини в няколко града, а 500 души бяха арестувани, предаде БТА.