Българите трябва да изтърпят ограниченията срещу новия коронавирус до лятото, когато епидемичната обстановка може да започне да се подобрява, прогнозира днес математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Той беше категоричен, че колективен имунитет срещу този вирус страната ни не може да постигне по естествен път и единственият начин за това е ваксинацията.

"Никак даже не го доближаваме стадния имунитет и по естествен път стадният имунитет много трудно ще се достигне", каза Витанов, посочвайки, че 17-10 процента от българите ще се срещнат с вируса, а за колективен имунитет трябват 70 на сто. "Моят съвет е, че трябва да изтърпим до лятото, когато ваксинацията ще стане масова",.

По думите му е напълно постижимо до август или септември у нас да бъдат ваксинирани 2 милиона души. Той оспори публикувана в "Политико" прогноза, че при сегашното темпо на ваксиниране България ще достигне колективен имунинет през 2040 г. Скоростта на имунизациите ще се увеличи с доставките на ваксини, каза Витанов. 

Според него между 35 и 40 на сто от населението у нас не желае да се ваксинира и няма да се ваксинира, което значи, че ефектът на ваксините ще се усети по-бавно отколкото в други страни.

Витанов даде като положителен пример в това отношение Израел,  където според статистиката на Блумбърг вече са имунизирани 52 процента от населението.

"Моят съвет е гледайте какво правят в Израел", каза той.

Математикът подчерта, че намаляването на новорегистрираните случаи у нас до около 500 на денонощие се дължи на мерките, взети след пика на заразата от ноември насам. Критичната стойност на ежедневно нарастване на новоустановените случаи е 1500, посочи той.

"1500 е сигналната лампа, стигнете ли 2000, навлизате в развитата турбулентност", каза Витанов.

Той прогнозира, че "оттук нататък следва плавно повишение на случаите".

"Има мегдан още за нарастване и това нарстване е сравнително бавно", каза професорът, отбелязвайки, че властите ще имат време за реакция.  "Следващият сценарий е да се стигне до 1000".

Ако до края на февруари общият броя на регистрираните случаи в България остане до 250 000 (при близо 219 000 днес), "ще сме много добре", каза той.

Витанов припомни, че в България няма локдаун, най-строгата мярка, прилагана в страни като например Великобритания или Словакия, при която на населението не е позволено да излиза от домовете си. Мерките в България са сравнително либерални и дозирани според степента на риск от разпространение на заразата, който носят различните сектори, каза той.

Коментирайки отварянето на училищата професорът посочи, че най-висок е рискът при учениците от осми до 12-и клас, "защото поради естеството на възрастта им не спазват мерки и заболеваемостта им е с 60 процента по-висока, отколкото трябва да бъде".