Украйна започна наказателно разследване за опити за намеса в президентските избори в САЩ, съобщи днес канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Началникът на президентската канцелария Андрий Ермак каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да изправи пред правосъдието сили в страната или извън нея, опитали се да навредят на отношенията й със САЩ.

"Държавното бюро за разследване откри наказателно дело. Води се следствие и ние очакваме неговите резултати. Разследването трябва да отговори на много въпроси", заяви той.

По-рано този месец САЩ наложиха санкции на няколко украински физически и юридически лица по обвинения в намеса в американските избори.

Сред санкционираните беше депутатът Олександър Дубински от партията на Зеленски "Слуга на народа". Дубински отрича обвиненията, а партията може да гласува за изключването му от нейната парламентарна група.

В края на 2019-а и началото на 2020 г. американският Конгрес обвини, но оправда бившия президент Доналд Тръмп при опит за импийчмънт, за това че е притискал украинското ръководство да уличи в корупция сина на днешния президент Джо Байдън, който известно време е бил в борда на украинска енергийна компания.

През пролетта на миналата година украинският ляв депутат Андрий Деркач разпространи съмнителни аудиозаписи, проведени според него през 2015 и 2016 г. на които твърдеше, че се чуват гласовете на Байдън (тогава вицепрезидент на Барак Обама) и на бившия държавен секретар Джон Кери. Депутатът твърдеше, че те оказвали натиск върху бившия украински президент Петро Порошенко да третира по-благоприятно компанията, в чието управление е бил Хънтър Байдън. Впоследствие украинската прокуратура започна разследване срещу Порошенко.