Украинската прокуратура е започнала разследване по обвинение в държавна измяна срещу предишния президент на страната Петро Порошенко, съобщи днес в. "Украинская правда". Повод за него са аудиозаписи, огласени от ляв украински депутат, на които той твърди, че се чува как Порошенко обсъжда вътрешни въпроси на страната с бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и бившия държавен секретар Джон Кери. 

Според депутата Андрий Деркач от левоцентристката украинска партия "Справедливост" на записите се чува как Байдън, сега вероятен кандидат на демократите за президент на изборите на 3 ноември, и Кери се месят в решаването на вътрешни въпроси на Украйна свързани с енергийна компания, закъсала банка и смяна на главния прокурор на страната.

На пресконференция Деркач каза, че на един от разговорите, състояли се по думите му през 2015 и 2016 г., става дума за това да бъде запазен режимът на работа на енергийната компания "Бурисма", в чийто управителен съвет е членувал синът на Байдън, Хънтър Байдън. В замяна на Украйна била обещана финансова помощ от 1 милиард долара. В друг Кери призовава Порошенко да обмисли смяната на главния прокурор Виктор Шокин, а в трети Байдън съветва украинския държавен глава да ускори национализацията на Приватбанк, преди в САЩ да е дошъл на власт Доналд Тръмп.

Няма потвърждение за автентичността на записите, нямаше веднага и коментари от Порошенко, Байдън и Кери за тях.

Сегашният президент на САЩ Доналд Тръмп беше обект на неуспешен опит за импийчмънт от страна на демократите в Конгреса, които го обвиниха, че е изложил на опасност националната сигурност на САЩ, като е оказвал натиск върху сегашния президент на Украйна Володимир Зеленски в телефонен разговор миналия юли да започне разследване за корупция срещу Байдънови. Американски дипломати свидетелстваха пред Конгреса, че за да притисне Зеленски, Тръмп е забавил жизнено важна американска военна помощ за Украйна за почти 400 милиона долара. Камарата на представителите, където демократите имат превес, гласува, за да обвини Тръмп, но Сенатът, където мнозинството е на републиканците, го оправда. 

Приватбанк е най-голямата банка в Украйна, която е национализирана на 19 декември 2016 г., след като изпада в несъстоятелност. Национализацията ѝ е едно от условията Международният валутен фонд да продължи подкрепата си за Украйна. Един от собствениците на Приватбанк е олигархът Ихор Коломойски, който живееше в Израел до избора на Зеленски през май 2019 г. След него Коломойски се върна в Украйна и оттогава се опитва да си върне собствеността върху банката. През февруари Зеленски уволни шефа на кабинета си Андрий Богдан, който е близък до Коломойски. Президентът отрича да има връзки с олигарха. Той обаче спечели популярност и изборите като комедиант в телевизионния сериал "Слуга на народа", излъчен по телевизионен канал, притежаван Коломойски.