Турският президент Реджеп Ердоган забрани на цялата държавна администрация в страната да кара държавни коли с марките „Фолксваген“ и „Ауди“. Това е отговорът на държавния глава на отказа на германския концерн все пак да построи завод в град Маниса.

Първоначално от „Фолксваген“ се бяха спрели на Турция като локация за новия си завод и обещаха близо 1 милиард евро инвестиция и разкриване на 40 000 работни места.

България се състезаваше с Турция за новия завод до последно, но в крайна сметка съседката спечели. 

Решението на концерна обаче предизвика остри протести сред работниците и профсъюзите във „Фолксваген“, които обвиниха мениджърите, че пренебергват потъпкването на човешките права в Турция и липсата на реална демокрация. 

През октомври 2019 година Турция прати свои войски срещу кюрдите в Северна Сирия и това бе причина „Фолксваген“ да замрази инвестиционните си намерения на първо време. Турската инвазия бе остро критикувана от ЕС, а германският автомобилен концерн обяви, че ще изчака умиротворяване на региона. През 2020 година обаче „Фолксваген“ окончателно се отказа от намерението си за инвестиции заради пандемията и удара, който тя нанесе на автомобилната индустрия. 

Ердоган реагира на този отказ с решението да изхвърли всички фолксвагени от автопарка на държавната администрация. 

Това не е малък удар за „Фолксваген“ – турската администрация разполага със 115 000 автомобила.