Реалистично е от края на февруари да започнем с четвърта фаза на ваксинирането - на възрастните над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Това стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга в четвъртък.

"Наблюдавайки числата от желаещи във втора и трета фаза, както и броя на ваксините, които очакваме през февруари - съвсем реалистично е от края на февруари да започнем с четвърта фаза", каза той.

Ангелов обясни тези намерения на здравните власти във връзка с ваксинирането, което ще е по желание, на членовете на секционни комисии на предстоящите на 4 април парламентарни избори. Приоритетно имунизирането ще бъде насочено към членовете на мобилните групи, които ще посещават хора в карантина, изолация и т. н. 

"Нашите усилия ще бъдат насочени към мобилните избирателни комисии, които ще влизат в контакт с лица, които са в изолация или карантина", добави здравният министър. Членовете на СИК ще бъдат включени в трета фаза на ваксинационния план.

„През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина (на "АстраЗенека" - бел. ред), ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза”, изчисли Ангелов.

„До момента ЕК е сключила 6 договора с производителите на ваксини. С 5 от тях има заявени количества. България е заявила 12 милиона дози. Очаква се да ни уведомят кога да заявим количество от 6-ия производител, от който обемът е още 4 милиони дози. Така общото количество ще стане 16 милиона дози. Предстои и сключване на договор със седма компания, при която имаме още около 1,5 милиона дози възможност за заявка. Което означава, че страната ни ще разполага с около 18 милиона дози”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Колко могат да бъдат ваксинираните българи до края на юни

Според изчисленията на Кирилов при двете одобрени към момента ваксини до края на юни в България могат да бъдат ваксинирани 1 млн. души.

Ако към сметката се прибавят и ваксините от "АстраЗенека", ваксинираните ще станат 2 млн. души.

Ако и четвъртата ваксина (тази на "Джонсън и Джонсън") бъде одобрена до март-април, до края на първото шестмесечие ще бъдат ваксинирани 2,5 млн. души.

Ако през април-май има одобрена и пета ваксина, тогава ще са над 2,5 млн.

Шефът на агенцията по лекарствата направи уговорка, че става въпрос за прогнози.

"Дори от производителите в краткосрочен план е трудно да се направят предвиждания, комуникацията е твърде ограничена", каза още той.

И добави отново, че няма индивидуални договаряния на държавите членки със съответните производители. 

Лекарският съюз: Обръщайте се към личните си лекари, за да заявите желание за ваксиниране

Д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз посъветва хората да се обърнат към личните си лекари, за да стане ясно поне колко искат да са ваксинирани.

„Да се видят заболяванията и да се изготви съответният алгоритъм”, обясни д-р Брънзалов.

"Масовата имунизация е предизвикателство, но е напълно осъществима, предизвикателство е, защото има много неизвестни", каза още той.

На въпрос на министъра по колко души могат дневно да ваксинират личните лекари, той отговори: от 10 до 20 души.