България е на 27-о място сред страните в ЕС и в европейското икономическо пространство по заболеваемост на 14-дневна база. На Балканите сме шести. България е на 11-а позиция по отношение на смъртността за 14-дневен период.

Това отчетоха здравните владсти на редовния брифинг за разпространието на коронавируса в страната.

"България, въпреки ниския индекс на строгост на мерките, продължава да поддържа ниски нива на заболеваемост, което показва, че умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме добри резултати", похвали се здравният министър Костадин Ангелов.

125 на 100 хил. души е заболеваемостта в страната, като през последните дни е паднала и под 100 души на 100 хил. Смъртността в страната е 11,5 на 100 хил.

"Мерките са дали резултат и вървим по правилния път", отчете Ангелов.

Картата на Европа е в червено, като България е сред малкото изключения наред с Норвегия, Финландия и др. Най-висока в Европа е заболевамостта в Ирландия, Португалия, Чехия.

Вътре в страната най-висока е заболеваемостта в три области - Враца, Кюстендил, Плевен. Шест области са вече в жълт цвят, т. е. заболеваемостта е между 20-60 души на 100 хил. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, най-висока е в Кюстендил.

28 на сто е заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти с COVID-19. 35 на сто е за интензивните легла. Най-много са заети интензивните легла в София-област, Шумен, Добрич. 908 са заразените медици в момента, 91 от тях са в болница, 7 са в интензивни структури. Около два пъти повече са излекуваните в сравнение с новозаразените.

Здравният министър съобщи още, че до момента с бързи антигенни тестове са изследвани 3726 души непедагогически персонал и 12 232-ма учители. От тях положителни за коронавирусната инфекция са 26 педагози, или 0,21% и 11 души - помощен персонал, или 0,29%.

"В края сме на една много противоречива седмица. Хората започват да стават недоволни, да си искат живота обратно, приятелите, събиранията, работата. Но за да се върнем към този живот, трябва да се върнем здрави. Не се сърдя, не се обиждам на  всички квалификации, които се правят по мой адрес. Най-големите ми критици след много малко време ще подходят с благодарност за това, което сме правили", каза министърът, без да споменава имена.

Той получи критики от бранша на ресторантьорите, които поискаха и оставката му. От 1 февруари започва разхлабване на мерките, но отварянето на заведенията беше отложено за 1 март.

Остра позиция срещу министъра публикува в социалните мрежи и Ицо Хазарта с лично обръщение към Ангелов. А от Българския лекарски съюз отговориха с писмо в защита на министъра.

Здравният министър обясни, че отварянето на заведенията зависи от 14-дневната заболеваемост след връщането на учениците в клас. Ако няма ръст, ресторантите ще могат да отворят от 1 март, до 22 часа и при 50 на сто заетост от капацитета на заведението. Ако заболеваемостта се увеличи отново над 200 души на 100 хил., ще се мисли дали да не сде върнат някои от мерките. Като затварянето ще става по обратния ред.

Протоколът за изборите

По думите на Ангелов всички действия на здравните власти са насочени към това да държат вируса "на каишка". Вече има предписания за нонрмалното протичане на парламентарните избори на 4 април. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че особена опасност за гласуващите, докато са 10-15 минути в избирателната секция, няма. Основните усилия ще бъдат насочени за опазване на сигурността и здравето на членовете на секционните комисии, основно на тези, които ще са в мобилните групи, които ще посещават хората в изолация или карантина. За членовете на СИК и РИК ще има подсигурени лични предпазни средства - по две маски с висока степен на защита, дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха. Ще бъде осигурена и възможността за ваксиниране на членовете на мобилните секции, при тяхно желание.

За задължителния при влизането в страната PCR тест

Здравният министър отхвърли предположенията, че въведеният задължителен за влизането в страната отрицателен PCR тест "няма да убие туризма". За мярката, която влиза в сила от 29 януари, имаше остри реакции от страна на туристическия бранш.

Тя се въвежда заради разпространението на новите варианти на коронавируса, за които се смята, че са по-заразни.

"Подходили сме изключително гъвкаво. Дали сме с доц. Кунчев указания на всички РЗИ що се касае за всички български граждани, които са излезли от страната и предстои да влязат обратно. Тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършен антигенен тест на влизане, или в рамките на 24 часа ще бъде извършен PCR тест и при отрицателен тест карантината ще се вдигне", каза министърът.

След това се впусна в примери от други страни.

"Виждате какво става в другите държави - затварят се сухопътни и въздушни граници, нещата са изключително сложни и динамични. Виждате какво се случва в Израел - колко много ваксинира и колко много нови случаи. Доскоро бяха в изключително добра кондиция, но нещата се промениха...", отбеляза проф. Ангелов.

Според началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски строгостта на мерките в България е под 40 процента.

Той обясни, че изборът на тези мерки се формира въз основа на т. нар. Тексаска скала, която разглежда различни социални дейности и изчислява техния индекс за риск от зараза. На най-ниската степен на опасност е да отвориш писмо, а на най-високата (девет) - да отидеш на бар. "В деветките влизат религиозните събирания – например в Южна Корея имаше такива огнища", посочи Мутафчийски.

Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси. Ресторанти с външни части обаче имат индекс на опасност 3 – такива имат и посещенията на къмпинг, както и играта на голф. Футболните мачове имат среден индекс между 6-7. Публиката обаче на мачовете се намира на осма позиция по риск.

"Споменава се колко много се опасни магазините, но те са в четворката, а по-малките магазини са с индекс 3", добави още началникът на ВМА.