Един от създателите на нервнопаралитичната отрова новичок - химикът Леонид Ринк - обяви пред руската РИА Новости, че е разработил ново лекарство срещу COVID-19, което може скоро да влезе в масово производство.

То се казва Immofon и според Ринк ще бъде ефективно не само срещу новия коронавирус, но и още: лупус, склеродерма, ревматоиден артрит, псориазис, алергии, левкемия, и белодробни болести.

"Работи срещу вирусни заболявания и напълно възстановява клетките след работата на имунната система, тоест елиминира цитокиновата буря, която според много експерти е основната причина за смъртността от коронавируса", твърди той.

Лекарството било тествано на 700 възрастни доброволци, като нито един от тях не е стигнал до критично състояние, нямало и смъртни случаи от инфекцията.

Препаратът Immofon е базиран на Diucifon, лекарство срещу проказа, разработено през 1967 г. в бившия Съветски съюз.

Кой е Леонид Ринк?

Проф. Леонид Ринк.

Редовен гост на руските държавни медии през последните месеци, Ринк е най-известен с твърдението си, че е участвал в разработката на нервнопаралитичния агент новичок, използван срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и руския опозиционер Алексей Навални.

"Писах дисертацията си за него", твърди професорът, работил в руския Държавен изследователски институт по органична химия и технологии, където агентът е разработен през 80-те.

Наскоро Ринк коментира, че е "невъзможно" Навални да е отровен именно с новичок, защото, от една страна, не е показал типичните конвулсии след поемане на отровата, от друга - е оцелял. Има обаче още два доказани случая на оцелели след контакт с нервнопаралитичния агент, а следи от него бяха открити по Навални от германски лекари.

Когато друг учен, работил върху новичок - Вил Мирзаянов, се извини на Навални, Ринк заяви, че колегата му е бил "обикновен химик" и въобще не е работил върху създаването на нервнопаралитичния агент. 

През 1995 г. Ринк признава пред руски съд, че е помолил колега да му даде и е продал новичок на криминална банда. Веществото е ползвано за убийството на руския банкер Иван Кивелиди и секретарката му. Професорът не лежи и ден в затвора въпреки признанието, получи само условна присъда.