Президентът и собственик на "Фенербахче" Али Коч направи кампания с SMS-и, целта на която е да генерира средства за заплатата на Месут Йозил, съобщават световните агенции.

Бившият германски национал напусна "Арсенал" и премина в истанбулския гранд без трансферна сума, а сделката бе официално потвърдена снощи, макар че всичко бе уредено още преди седмици.

Халфът подписа договор за три години и половина, а заплатата му за целия период възлиза на 18 милиона долара. Той направи голям компромис, за да премине във "Фенербахче" - в "Арсенал" вземаше по 18 милиона паунда ($25 млн.) на сезон. 

Въпреки това един от най-популярните турски клубове изпитва затруднения да му плаща, защото има дългове в размер на 630 млн. долара и е пред фалит. Това е причината Коч да призове запалянковците да помогнат. Те и без това не спират да го правят в последните месеци под различни форми.

Цената на един SMS в кампанията е 2 долара. Бизнесменът се надява на 300 000, 500 000, а може би дори на милион съобщения, по думите му в официално съобщение.

"Фенербахче" е единственият от големите клубове в южната ни съседка, който още не е приел оздравителен план. Останалите сериозно намалиха разходите си, за да оцелеят в кризата. 

Месут Йозил изпадна в немилост в "Арсенал", за който не бе играл от март миналата година. Той бе изваден от първия отбор и тренираше с дублиращия. "Топчиите" искаха да се отърват и от огромната му заплата, възлизаща на 350 000 паунда седмично.

Световният шампион с Германия премина на "Емиратс" през 2013 г. от "Реал" (Мадрид), изигра 254 мача и вкара 44 гола за тима. Той три пъти спечели Купата на Футболната асоциация, но в последните години формата му вървеше само надолу, а се забърка и в политически скандали. През миналата година единствен в "Арсенал" отказа да намали заплатата си.

Футболистът, отказал се от националния отбор на Германия след Мондиала в Русия, бе посрещнат от стотици хиляди фенове в Истанбул, излезли по улиците, независимо от пандемията. Той бе приветстван кралски още на летището, като служители го чакаха на пистата, аплодираха и снимаха с телефони (горе). Кум на Йозил е турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Полузащитникът написа прощално писмо до "Арсенал" и неговите фенове, в което благодари и заяви, че ще остане "топчия" до края на живота си.