Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За намаляване на ставката ДДС в Европа на 5 на сто за заведенията, хотелите, ресторантите и за целия сектор на гостопримеството настояват от ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения, и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) - единствената в България пълноправна членка на европейската организация, съобщиха от БХРА, цитирани от БТА. 

Според ХОТРЕК и БХРА намаляването на ставката на ДДС ще подпомогне както бизнеса, така и заетите в сектора, потребителите, националните и европейската икономика.

Според анализа на ХОТРЕК с подобна мярка ще се запазят дълготрайно работните места в бранша и ще се гарантират по-добри заплати на заетите в него, ще се спасят засегнатите от кризата сектори, ще се привлекат повече инвестиции, ще се намалят цените за крайните клиенти, ще се повиши качеството на предлаганите услуги и ще се подпомогне устойчивото развитие на индустрията. 

Освен това намаляването на ДДС в ЕС на 5 на сто ще допринесе косвено и за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). 

В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват още от ХОТРЕК.

От БХРА съобщават, че подобни стъпки вече се предприемат и в Русия.

Припомняме, че в България ставката на данъка бе намалена от 20 на 9% още пролетта по изричното разпореждане на премиера Бойко Борисов и в пълен разрез с мнението - категорично против - на неговия тогавашен министър на финансите Владислав Горанов и на председателката на бюджетна комисия Менда Стоянова.

Ключови думи

Коментари

Чичо Форий

Пак на дребно....

9% 5%.... абе направо ББойко да купува по едно Бентли на всеки кръчмар всяка година.... дали после ще поискат и по един хеликоптер? А на всеки нелегално работещ в заведение, бюджета да превежда по 1000 лв...... на седмица! Дали ще са доволни?
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Пък те после ще вдигнат

Пък те после ще вдигнат цените с 50%, за да компенсират загубите от пандемията! За две години цените в заведенията скочиха двойно, че и отгоре!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.