Национален протест и марш към свободата.

Това обявиха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, след като по-рано в четвъртък лично премиерът Бойко Борисов обяви, че засега няма да бъде обявено отварянето на ресторанти, кафенета и т. н., а ще се чака, за да се проследи каква ще е епидемиологичната обстановка до края на месеца.

 
Представителите на бранша настояват да започне поетапно отваряне още от 1 февруари, като към средата на следващия месец заработят и нощните заведения. Здравните власти обаче са против като смятат, че подобно разхлабване на мерките ще е прибързано. От страна на здравния министър Костадин Ангелов предложението беше ресторантите да отворят около 18 февруари, като уточнението беше, че в четвъртък трябва да стане ясно решението. Днес обаче решението беше отложено. 
Още от понеделник представителите на заведенията заплашват, че ще минат към форма на гражданско неподчинение като отворят обектите си и откажат да спазват заповедта на здравния министър.
 
Протестът е обявен за 27 януари от 12 часа пред Министерския съвет.
 
Искането е едно:
"Искаме отваряне на ВСИЧКИ затворени бизнеси!"

Призивът е всички браншове, които са засегнати, да подкрепят протеста.

"Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно", пише още в обръщението, публикувано във фейсбук.

В призива за протестни действия се говори още за "поредна несправедливост" и "дискриминация".

"Цената на затварянето доведе до фалити, разорени семейства и повече болни хора, защото здравеопазването в България е платено!

За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час!

Искаме отваряне на ВСИЧКИ затворени бизнеси!", се казва там.