Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският фонд за преки инвестиции и Будапеща са подписали договор за доставка на ваксини за Унгария. По-късно унгарското правителство обяви, че е сключило споразумение да купи "големи количества" от "Спутник V".

Това обяви руският здравен министър Михаил Мурашко след среща с унгарския министър на външните работи и външната търговия Петер Сийярто, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на здравеопазването, предаде РИА Новости.

"Страните обсъдиха изпълнението на споразуменията, постигнати на 13-ото заседание на междуправителствената комисия, проведено на 27 ноември 2020 г. в Будапеща. Основният въпрос по време на дискусията беше сътрудничеството в здравния сектор, и по-специално въпросът за доставката на руската ваксина "Спутник V" в Унгария", се казва в съобщението.

Унгария ще купи 2 милиона дози от руската ваксина, които ще стигнат за ваксинирането на 2 милиона души, каза Сийярто след среща с руския си колега Сергей Лавров.

В четвъртък началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан потвърди, че и руската инжекция, и ваксината на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека" са получили зелена светлина от здравните власти.

В Унгария вече са ваксинирани 140 000 души. Но  усилията на правителството за популяризиране на руската и китайската ваксина вече се натъкнаха на опозиция, посочва Би Би Си.

Скептицизмът и подозрителността сред унгарците, поне в общественото въображение, са свързани с комунистическия режим в страната от 1948 до 1989 г.

Решението на Унгария предизвика и критики от страна на Европейския съюз, който гледа с недоверие поредния пример, в който правителството на Орбан избира да върви по свой път и да подкопае съюзната солидарност.

"Трябва да признаем, че нещо не върви както трябва на равнището на ЕС", заяви Орбан в седмичното си радиоинтервю.

Той каза, че щом страната няма достатъчно ваксини от общността, трябва да вземе руската.

"Не може унгарците да умират заради това", добави премиерът, често влизащ в схватки с Брюксел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.