Посрещаме новата 2021 година с нови надежди, надежди за по-добро… По-добра работа на институциите, по-добро бъдеще за идните поколения, по-добро за природата. Надеждата уж умирала последна, да, ама ако въобще е зачената…

Отново сме на ветровитото райско място - Поляните, село Синеморец. Село в община, управлявана от „видни личности“ през последните две десетилетия. Първата от които се опита да заличи Природен парк „Странджа“ (Петко Арнаудов), а втората - сегашният кмет Георги Лапчев, сам се определя като борец срещу бетона. На думи.

На въпросните Поляни ни посреща и ни вади очите нов 3-етажен бетонен скелет, а покрай него сива бетонна ограда, кацнала на ръба на пропастта. Ограда, крещяща: „Тук работа нямате!“ Ограда, спираща разходката на туриста, който е дошъл да се любува на природната забележителност Корабите.

„Догодина не ти е тук мястото, това беше!“

Схемата е една и съща: възмутени граждани и нахални екоактивисти искат по законен начин да получат документи от общината и да проверят законно ли е всичко. Общината отговаря:

„Категорично несъгласие на трети лица за предоставяне на информация.“

"Трети лица", на които общини и министерства слугуват, без грам мисъл дали строителните площадки се намират в природен парк и "Натура" зони. Това са места, с които цялата страна си прави реклама всяка година чрез клипове, изготвени от Министерството на туризма (МТ). Клипове, платени от всеки един данъкоплатец, клипове, в които няма да видите нито един бетонен скелет, а само природа (която „рязко“ намалява с всеки изминал ден).

Клипове, които чуждестранният турист гледа в началото на годината, но когато през летния сезон дойде у нас, ще се изненада от контраста, ще се почувства излъган и едва ли ще повтори грешката си.

Връщайки се на „схемата“, тя е дежавю на случилото се през май миналата година. Тогава  концесионер нагло изора дюните на плажа в Ахтопол, твърдейки, че от МТ има изготвена схема, която му позволява това с цел изграждане на пешеходни алеи (през защитените дюни). След редица опити да получим въпросната схема от министерството отговорът бе същият:

„Категорично несъгласие на трети лица за предоставяне на информация.“ 

Също като отговора за строежа на столичния архитект на Поляните. Парадоксално е, че в случая с оградата РДНСК няма отговорности за проверка (става въпрос за ограда). Топката е в общината и в строителния надзор. Но, както стана ясно, общината отказва достъп до разрешителните за строеж, а вече повечето знаят, че строителен надзорник е жената на инвеститора...

Познавайки ентусиазма на черноморските инвеститори и на г-н Лапчев и съдейки по гробното им мълчание по казуса, съпроводено със забраната на главния архитект на Царево за медийни изяви, намирисва на нещо гнило на Поляните. Доста гнило...

А институциите работят прекрасно… И през старата, и през новата година - в полза на "трети лица". А други търсят дали съществува надеждата, за да повярват най-сетне в нея.

*Борислав Борисов е магистър еколог. Администратор е на фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".