В прощално обръщение американският президент Доналд Тръмп призова днес американците да се помолят за успеха на следващото правителство на САЩ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Тази седмица встъпва в длъжност ново правителство и ние се молим то да успее да запази Америка сигурна и благоденстваща", каза президентът републиканец.

"Докато се подготвям да предам властта на новото правителство, искам да знаете, че движението, на което положихме начало, едва сега започва", изтъкна Тръмп в обръщение към привържениците си.

Тръмп дебело подчерта, че той и екипът му са постигнали това, за което "дойдохме, и дори много повече". Похвали се с постижения в администрацията и съдебните си назначения във Върховния съд на САЩ.

"Но преди всичко потвърдихме идеята, че в Америка правителството отговаря пред хората", каза още отстъпващият държавен глава.

Тръмп пожела късмет на новото правителство на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, въпреки че не назова приемника си по име.

Той отказа да признае в пълна степен поражението си на изборите, произведени през ноември миналата година, на които Байдън спечели 306 гласа в Избирателната колегия, а Тръмп - 232.

Байдън ще встъпи в длъжност като президент на Съединените щати днес в 12:00 ч. местно време.

Тръмп няма да се срещне с Байдън преди церемонията му по встъпване в длъжност и няма да присъства на нея в разрез с установената държавническа традиция, която е най-ярък символ на мирното предаване на властта между двама американски президенти. Тръмп планира вместо това да замине за щата Флорида.

"Ние съживихме съюзите си и сплотихме държавите по света срещу Китай по невиждан допреди това начин. Аз съм изключително горд, че съм първият президент от десетилетия, който не е започнал нова война", каза още Тръмп.

Лозунгът на Тръмп, с който той дойде на власт, беше "Да направим Америка отново велика", но в края на управлението на президента републиканец Съединените щати скърбят за своите над 400 хиляди жертви на COVID-19. САЩ са на първо място в света по смъртност от вируса, а американската икономика изпитва сериозни затруднения заради последиците от пандемията, отбелязва Ройтерс.

"По-голямата опасност, пред която сме изправени, е загубата на вярата ни сами в себе си, загубата на увереността в националното ни величие", каза Тръмп.

В продължение на месеци Тръмп, без да представя каквито и да било доказателства, твърдеше, че на президентските избори миналата година е имало измами и упражняваше натиск върху представители на регионалните власти да отменят резултатите от изборите.

На 6 януари Тръмп насърчи привържениците си да се съберат в близост до Капитолия, докато Конгресът потвърждаваше изборната победа на Джо Байдън. Привържениците на Тръмп щурмуваха Капитолия и се стигна до сцени на насилие, в рамките на които загинаха петима души, припомня Ройтерс.

"Всички американци са ужасени от щурма на Капитолия. Политическото насилие е атака срещу всичко, което ценим като американци. То никога не може да бъде толерирано", категоричен бе Тръмп.

"Тръгвам си от Белия дом със сърце, пълно с лоялност и радост, а също така и с дух, белязан от оптимизъм и от пълната увереност, че за страната ни и децата ни най-доброто тепърва предстои", заяви президентът Тръмп.