Китай отчита увеличаване на икономическия растеж с 2,3 процента през 2020 г., което е най-ниското ниво за последните 44 години, предаде Франс прес, като се позова на данни на Статистическото управление на страната.

През последното тримесечие на 2020 г. БВП е нараснал с 6,5 процента в сравнение с година преди това, като по този начин се е върнал до предпандемичното ниво. Но през първото тримесечие на миналата година икономическата активност се сви с 6,8 процента заради затварянето на предприятия и магазини като част от усилията за справяне с коронавируса, допълва Асошиейтед прес. Във второто тримесечие на 2020 г. китайската икономика беляза отново растеж с 3,2 процента. През третото тримесечие растежът беше 4,9 процента, показва разбивката на данните за миналата година по тримесечия. Всичко това прави от Китай една от малкото големи икономики с положителен БВП за 2020 г.

Според прогнозите се очаква тази година растеж от над 8 процента.

Експортът е нараснал с 3,6 процента през миналата година въпреки митническата война с Вашингтон. Износителите взеха пазарния дял на чужди конкуренти, които все още се сблъскват с коронавирусни рестрикции, отбелязва АП.

През 2020 г. промишленото производство в Китай е нараснало с 2,8 процента, предаде ТАСС.

Нивото на безработицата за 2020 г. е 5,2 процента. Но властите са създали и над 11,86 милиона нови работни места.

109 нови случая за последните 24 часа 

Китай съобщи за 109 нови случая на зараза с коронавируса, предадоха световните агенции.

От тях 93 са на местно ниво, като от тях 54 са в провинция Хъбей, която е около Пекин. Североизточната провинция Цзилин съобщава за рекордните 30 нови случая на зараза.

За шести пореден ден в Китай новите случаи на зараза надвишават 100. Но властите въвеждат драстични мерки, в това число и изолация на над 28 милиона души, за да се спре разпространението на заразата.

В Пекин бяха регистрирани два нови случая. Властите на града ще започнат да изискват от пътниците от чужбина да се подлагат на здравно наблюдение за седем допълнителни дни освен 21-те досегашни.

БТА