Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Pfizer временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавируса за Европа, докато повиши производствения си капацитет, предаде БТА.

Това съобщиха компанията и норвежкият Институт за обществено здраве, цитирани от Ройтерс.

„Очаквахме 43 875 дози от ваксината от Pfizer през третата седмица на месеца. Сега, изглежда, ще получим 36 075 дози", се казва в изявлението на Института в Осло.

Намаляването на доставките е свързано с реорганизация на производството на ваксината и обновяване на обемите му. Когато този процес завърши, Pfizer ще може да увеличи производството на ваксината от 1,3 милиарда дози годишно до 2 милиарда дози.

Временното намаляване на доставките ще засегне всички европейски държави. Все още не се знае в какви срокове компанията ще завърши да обновява производството си.

От Pfizer уточняват, че са направили промени в производствения процес и съоръженията, които ще изискват допълнително одобрение от регулаторите.

„Макар че това временно ще се отрази на доставките в края на януари и началото на февруари, то ще осигури значително увеличаване на дозите за имунизиране, които ще са налични в края на февруари и март“, съобщават от компанията.

Норвегия не е страна членка на ЕС. Тя обаче получи достъп до ваксините, придобити от блока, благодарение на Швеция, която ще купи повече от необходимото за себе си и ще продаде излишъка на Норвегия.

Съобщението на Pfizer разтревожи правителствата на Дания, Естония, Литва, Латвия, Финландия и Швеция. В писмо до Еврокомисията те я призоваха да упражни натиск върху компанията, за да гарантира стабилност и прозрачност на навременните доставки от ваксини.

Писмото е от здравните министри на шестте държави. Те смятат, че забавянето ще се отрази на направените вече графици за ваксинация, както и на доверието във ваксинационния процес.

В Португалия, където е на посещение, предсездателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че знае за намалените доставки. Тя разговаряла с изпълнителния директор на Pfizer. Той уверил, че през първото тримесечие ще бъдат доставени всички планирани за този период дози.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.