Крайнодесни формации в САЩ се опитват да вербуват служещи в армията и полицията. Кадри от щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари показват, че част от атакуващите очевидно са военни или поне са били обучавани от военни, пише днес Асошиейтед прес.

Вижда се как тези нападатели носят каски с маскировъчни цветове, бронирани жилетки и се движат в т.нар. рейнджърска нишка, като всеки държи с ръка яката на стоящия пред него. Това е стандартна техника на бойните подразделения, разпознаваема от всеки американски военен или командос, служил в Афганистан или Ирак, отбелязва агенцията. 

Тя е прегледала публични документи, постинги в социалните мрежи, видеозаписи и е установила, че поне 21 бивши американски военни или полицаи са били разпознати като присъствали или участвали в бунта, а десетки други от същата категория са следствени и още не са публично назовани. 

АП посочва, че експерти по вътрешния екстремизъм с години са предупреждавали за опити на крайнодесни и бели супремасистки групи да радикализират и вербуват хора от редовете на военните и на правоналагащите органи и че щурмът на 6 януари е сбъднал най-големите им страхове.

Федералното бюро за разследване (ФБР) например е арестувало двама полицаи от малък град във Вирджиния, и двамата бивши пехотинци, след като те са публикували свои селфита вътре в Капитолия, като единият дори е показал пред камерата среден пръст.

Разследван е и действащ капитан от силите за психологическа война от Северна Каролина, който организирал три автобуса от участници в митинга под наслова “Да спасим Америка” в подкрепа на президента Доналд Тръмп, от който започна атаката срещу Конгреса. 

Пентагонът не даде информация колко още действащи военнослужещи са разследвани за участие в безредиците, на АП намира за показателно, че висшето военно командване тази седмица излезе с “с твърде необичайно” предупреждение към личния състав, че свободата на словото не дава на никого правото да упражнява насилие.

Агенцията припомня, че шефът на полицията на Капитолия е бил принуден да подаде оставка, а двама негови подчинени са следствени, защото единият от тях е позирал за селфита с нападатели, а другият е бил заснет да носи червена бейзболна шапка с девиза на Тръмп: “Да направим Америка велика отново”.

Крайнодесни американски групировки планират протести и нападения преди и след церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщава днес в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

По информация на изданието правоохранителните органи смятат, че екстремистки групировки може да проведат редица протести в цялата страна с участието на въоръжени лица, които може да носят и взривни материали.

Според вестника властите не изключват и второ нападение срещу сградата на Конгреса и дори нападение срещу Белия дом.

ФБР следи в интернет дейността на крайнодесни, много от които продължават да призовават към насилие, като анализира онлайн комуникацията и преценява каква част са само закани и каква - реални намерения за агресивни действия.

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза вчера във Вашингтон, че бюрото е прихванало обезпокоителни разговори, по-точно призиви за въоръжени демонстрации, предаде агенция Белга.

"Разтревожени сме от риска от насилие по време на различните събирания, предвидени през следващите дни във Вашингтон и пред правителствените сгради в целите Съединени щати”, каза Рей.

ФБР досега е набелязало над 200 заподозрени, които биха могли да планират действия, подобни на бунта на Капитолия.

“Знаем кои сте”, каза той в ясно предупреждение към евентуалните размирници.

Над 100 души са били арестувани по време на безредиците на 6 януари и следствените действия срещу тях още са далече от приключване, каза още Рей.

"Вашингтон пост" пише, че заради заплахата от разправа някои законодатели са си наели частна охрана.

Същевременно обаче има и организатори на демонстрации в подкрепа на президента Доналд Тръмп, които са били принудени да отменят прояви в административните центрове на някои щати и в столицата заради опасения, че може да ги арестуват.

В навечерието на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън властите в САЩ затягат мерките за сигурност. Голяма част от центъра на Вашингтон около Белия дом и Конгреса е затворена за движение на автомобилен транспорт. Зоната на Конгреса е изолирана и вече няколко дни там не се допускат посетители. За церемонията в столицата трябва да пристигнат над 20 000 служещи от Националната гвардия на САЩ.