Една седмица след безпрецедентния щурм на Капитолия войници от Националната гвардия на САЩ бяха позиционирани там.

Над 10 000 войници ще са пристигнали в столицата Вашингтон до събота, като се очаква броят им да е два пъти повече в деня на инаугурацията на Джо Байдън - 20 януари.

Във вторник Пентагонът позволи на необичайните гости на сградата на Конгреса да носят смъртоносно оръжие и предпазна екипировка. Камарата на представителите същевременно прие глоби за конгресмените, които отказват да преминават през металните детектори, поставени в сградата след 6 януари, предаде Би Би Си.

При първо нарушение глобата е 5000 долара, а при повторно - 10 000 долара. Въпреки това няколко републиканци в Конгреса отказват да се съобразят с новата мярка.

Малко след като войниците бяха настанени в коридорите на Капитолия, Камарата на представителите одобри втория исторически импийчмънт на Доналд Тръмп по обвинение в "подбуждане на бунт".

Цели 10 конгресмени от Републиканската партия гласуваха в полза на отстраняването на държавния глава от власт - за първи път вот за импийчмънт получи толкова голяма двупартийна подкрепа.