Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Криминалният "герой" от т. нар. преход Йосиф Йосифов - Йоско Костинброски вече е на българска земя. Това става ясно от прокуратурата, която неотдавна събощи, че по искане на България той е задържан в Гърция, но първо има да излежи присъда там.

Съдебното минало на гръмко посочения от Цветан Цветанов като лидер на група за мокри поръчки - кръстена живописно "Килърите-4", е по-сложно и многопластово от холивудски филм.

На 16 февруари 2018 г. Клуб Z разказа, че е оправдан по "тежкото" дело срещу него - за атентата, при който Киро Японеца оцеля по чудо през 2003 г. За него Костинбродски (известен и като Йоско Безденския. Не бива да се бърка с друг "герой" със същите имена Йосиф Йосифов - Йоско Сливенски, б.р.) бе получл от по-долната инстанция 17 години затвор.

Хепиендът за него дойде не без помощта на поредица от знакови разстрели на свидетели, които някак си се случиха междувременно.

Така или иначе - по българското искане за арест той беше заловен в Солун в последните дни на януари 2013 г. заради грабежи и притежаване на незаконен арсенал. След като за три работни дни там му беше произнесена минимална присъда и глоба, го екстрадираха у нас, именно за да бъде съден за участие в бандата за дрога и грабежи.

После бе... пуснат, защото не могат да те съдят за друго, освен за това, за което ти е поискана и реализирана екстрадицията.

Така или иначе, сега Йосифов си идва, за да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода, станало окончателно след решение на Върховния касационен съд (ВКС). То включва 1 година лишаване от свобода за изнудване, но пък е станало, докато е бил в изпитатения срок на 3-годишна условна присъда, наложена от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил.

На съседите ни той едва ли много ще липсва: на Йосифов през лятото на 2020 г. в Гърция бе наложена присъда от 40 месеца за незаконно притежаване на оръжие. Тя обаче може да бъде заменена, ако осъденият плати 5 евро на ден. 

Развръзката у нас тепърва предстои.

 

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов на българските съдебни власти

Днес, 14 януари 2021 г., в 10 часа на ГКПП-Кулата, задържаният в Република Гърция с Европейска заповед за арест Йосиф Йосифов бе предаден на българските съдебни власти, след което бе конвоиран до затвора в София от служители на Главна дирекция „Охрана" при Министерство на правосъдието.

Европейската заповед за арест на издирвания от българското правосъдие Йосифов бе издадена от Специализираната прокуратура през юни 2020 г. с цел той да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода, влязло в сила с Решение № 65/2020 г. на Върховния касационен съд (ВКС).

На 22.06.2020 г. състав на ВКС потвърди присъда на Йосифов по дело на Специализирания наказателен съд, с която той е осъден на 1 г. лишаване от свобода за изнудване и се привежда в изпълнение 3-годишна условна присъда, наложена по-рано от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил, в рамките на чийто изпитателния срок е извършил ново престъпление.

В изпълнение на издадената от Специализираната прокуратура Европейска заповед за арест, на 22.07.2020 г. Апелативният съд в гр. Корфу постанови задържаният в Република Гърция беглец от правосъдието да бъде предаден на българските съдебни власти. Изпълнението на това решение съдът отложи докато Йосифов изтърпи присъда от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие, наложена му от 3-членен състав на Първи наказателен съд в Солун на 08.10.2014 г.

Според решението на Апелативния съд в Корфу 40-месечната присъда може да бъде преобразувана в 5 евро на ден от наложеното наказание, като до окончателното произнасяне по нея осъденият остава с мярка за неотклонение „задържане под стража".

Предаването на задържания 51-годишен български гражданин и превеждането му в Софийския затвор са извършени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.