Папа Франциск (84 г.) и неговият предшественик на Светия престол 93-годишният папа Бенедикт XVI са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус, съобщиха в четвъртък от Ватикана.

"Мога да потвърдя, че като част от ваксинационната програма на Ватикана първа доза от ваксина срещу COVID-19 беше сложена на папа Франциск и папата емеритус (почетен папа, титла, която Бенедикт носи след като по свое желание реши да се оттегли от папския престол - бел. ред.)", потвърди Матео Бруни, директор на пресофиса към Светия престол, в отговор на журналистически запитвания.

И двамата са уязвими към заразяване с коронавируса поради тяхната напреднала възраст, посочва Ройтерс и отбеляза, че папа Франциск е може би по-изложен на риск, тъй като част от единия му бял дроб е отстранена след заболяване, когато е бил младеж в родната си Аржентина.

Бенедикт страда от редица заболявания, свързани със старостта, като артрит.

Във Ватикана има по-малко от 30 случая на коронавирус, повечето от които сред швейцарската гвардия, охраната на папата, която живее в общи казарми.

През миналия уикенд папа Франциск обяви, че всеки трябва да бъде ваксиниран.

"Това е етичен избор, защото играете не само със собствения си живот и здраве, но излагате на риск живота и на другите“, обясни той тогава мотивацията си пред италианската телевизия Canale 5.

През уикенда беше обявено и че във Ватикана, започва масова ваксинация. Все пак броят на официалните жители на държавата, сред които е и папа Франциск, е около 450 души.