Морска крава, върху чиято кожа на гърба с главни букви е изписана фамилията на американския президент Доналд Тръмп, е била засечена край бреговете на Флорида - в местността, където река Хомосаса се влива в Мексиканския залив.

Снимките на ламантина (както още се нарича морската крава - б.р.) обиколиха социалните мрежи, а властите започнаха разследване. Все още се изяснява дали животното е трайно увредено и какви са последиците за здравето му от деянието. 

Скрийншот от Twitter на кадри на морската крава с надпис TRUMP на гърба, споделени и от Center for Biological Diversity. 

Виновникът за посегателството над морската крава може да бъде наказан и със затвор плюс 50 000 долара глоба, ако бъде разкрит и осъден. Разследването се ръководи от Американската служба за рибата и дивата природа. А  неправителствената организация „Център за биологично разнообразие” (Center for Bioligical Diversity) предлага 5000 долара за информация, водеща до откриването на отговорните.

Морските крави са защитени от закона в САЩ и тормозът и посегателството срещу тях са федерално престъпление. Миналата година капитан на кораб бе осъден - в случая на 50 часа общественополезен труд, защото си бе позволил да убоде ламантин с върха на въдица. Ламантините са защитени и според законодателството на щата Флорида.

Проверка показва, че точно в района, в който е засечена морската крава с надпис TRUMP на гърба, се предлага плуване с тези животни като туристическа атракция. Ламантините са големи, тревопасни животни, зимуват в топлите води край Флорида. Заради размерите си почти нямат естествени хищни врагове, но често стават жертва на хора и техните лодки в плитки води.