Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) искане за предоставяне на копие от цялата документация относно всички извършени спрямо него проверки. Това се казва в прессъобщение на ВКС.

Както Клуб Z писа, на два пъти Панов писа сходно писмо - като поиска поне мотивите, с които ИВСС не намери вина у него. Ставаше въпрос за прекратените проверки, които образуваха след писмо на съдии от Апелативния спецсъд и след заснемането на клип с вулгарно съдържание в стопанисваната от него (по това време) Съдебна палата.

И по двете мотивите са тайна - явно и от самия проверяван..

От съобщението на ВКС днес става ясно, че вчера - 12 януари в отговор на запитване от ИВСС Панов е дал съгласието си да бъдат предоставени в пълен обем поисканите от заявител по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) копия от документи, свързани с извършените от ИВСС проверки срещу него.

"В писмото се казва, че това заявление по ЗДОИ за пореден път доказва, че гражданите искат да се запознаят с пълната и коректна информация за проверките и е безспорно, че в случая е налице надделяващ обществен интерес", пишат днес от Върховния съд.

В подкрепа на правото на обществото да знае какво прави ИВСС Лозан Панов подчертава, че съдебната практика по отношение на информацията, която се получава, създава и съхранява по повод на извършвани от Инспектората проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите, винаги е налице надделяващ обществен интерес", казва самият проверяван.

В писмото се напомня, че по отношение на две от приключилите проверки срещу него е поискал да му бъдат предоставени изготвените от ИВСС документи, но е получил откази.

Председателят на ВКС цитира писмото на главния инспектор Теодора Точкова, изпратено до Пленума на ВСС по повод на искането да бъде изслушана във връзка със статията „Замитане под килима“. Как Инспекторатът към ВСС злоупотреби с право, за да скрие „ЦУМ-гейт“ на „Свободна Европа“, в което се казва: „От друга страна следва да се има предвид, че същността на извършваните от Инспектората проверки по реда на глава девета, раздел 16 ЗСВ е специфична и с информацията от тях следва да се борави изключително внимателно, защото сама по себе си може да дискредитира и да накърни правата и репутацията на проверявания магистрат.“

По този повод Лозан Панов напомня, че за започването на всички проверки от ИВСС срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор.

„Това категорично опровергава тезата Ви за загриженост по отношение на доверието на обществото към съдебната власт и относно правата и репутацията на проверявания магистрат. Така че логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на ИВСС по всяка от тях, с извършените действия от страна на Инспектората, с доклада и с протокола от заседанието, на което е обсъждан.

Начинът, по който Инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверяваният магистрат и да не се накърняват правата му“, пише Панов.

Пълният текст на писмото е публикуван в сайта на Върховния касационен съд.

 

Ключови думи

Коментари

mm

?

Ако самия потърпевш, настоява цялата информация да бъде публично обявена, а не само "изобилие от детайли", както той твърди, не виждам къде е проблема?! Кой всъщност ръководи съдебната система? Правния министър за какво е?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Само злонамерен, защото

Само злонамерен, защото толкова тъпи хора няма, може да зададе въпрос - Кой ръководи съдебната с-ма и защо е правосъдния министър! КОЙ е кой – Пеевски и никой вече не го крие! А правосъдният министър е съдрано перде, което управляващите не смеят да покажат дори и далеч от България , например в Страсбург, а му изпращат заместител!
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Лозан/Клипа/Панов ,

забравен от всички елементарник , е решил да напомни за себе си...
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Лозко на снимката в поза "изоставен гей"

Маниашко заголеният марковия хронограф, небрежната кърпичка и стилните рамки на очилата са естествено допълнение на жалката картинка. Със сигурност е голяма грешка да го проверява накакъв си инспекторат. Тук имаме спешна нужда от психиатър.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.