Днес швейцарските власти разрешиха употребата на ваксината на американската фармацевтична компания Модерна (Moderna). Това е втората одобрена ваксина срещу COVID-19 в страната след тази на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTEch), която се използва там от миналия месец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейският съюз и Великобритания одобриха ваксината на Moderna съответно на 6 и 8 януари. Въпреки че Швейцария бе сред най-ранните поръчители на препарата на американската компания, здравният регулатор на страната едва днес даде "зелена светлина" за употребата ѝ.

Швейцария ще получи 4,5 милиона дози от ваксината.

Швейцария налага от днес карантина на пътниците, пристигащи от Република Ирландия. Агенцията отбелязва, че вчера Световната здравна организация (СЗО) е предупредила за значително нарастване на броя на случаите на COVID-19 в тази страна от ЕС.

От 12 ч. по Гринуич в Швейцария хората, пристигащи от Ирландия, трябва да останат 10 дни под карантина - изискване, каквото има и за пътниците, идващи от САЩ, Великобритания, Южна Африка и Швеция.

Очаква се в петък Нидерландия, Дания и Чехия да бъдат включени в списъка на страните, за които Швейцария налага карантина. При неспазване на мярката нарушителите подлежат на глоба до 10 000 швейцарски франка (9250 евро).

Летищата в Цюрих, Женева и Базел има редовни въздушни връзки с Дъблин.

След като се справи "изключително добре" с две епидемични вълни, Ирландия сега се сблъсква с един от най-значителните ръстове на броя на заболелите от COVID-19 в света, каза на пресконференция вчера директорът на програмата на СЗО за извънредни здравни ситуации Майкъл Райън.

По официални данни към 1 януари заразените в Ирландия са били малко повече от 93 000, а вчера броят им вече е надхвърлял 150 000. Според Райън този скок е свързан повече с увеличаване на социалните контакти, отколкото с появата във Великобритания на нов, както изглежда доста по-заразен щам на коронавируса.

Днес швейцарските власти разрешиха употребата на ваксината на американската фармацевтична компания Moderna. Това е втората одобрена ваксина срещу COVID-19 в страната след тази на Pfizer/BioNTEch, която се използва там от миналия месец.