Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Риболовни кораби на страни членки на ЕС са спирани, затруднявани по време на работата си и дори понякога възпрепятствани от контролните органи на Великобритания да извършват дейността си от 1 януари.

Това заяви френският депутат от ЕНП Франсоа-Ксавие Белами в Европарламента. Той участва в дебати в Комисията по рибарство,  посветени на спазването на търговското споразумение между Брюксел и Лондон.

Белами попита  с какви лостове ще разполага ЕС след 1 юли 2026 г. на фона на проблемите, които се създават още в началото на тази година. Тогава изтича преходният период по споразумението за рибарството, което двете страни договориха на 24 декември 2020 г.

Евродепутатът изтъкна, че е ясно дали тези 25 на сто, с които бе намален уловът на европейските риболовни кораби в британски води, ще са валидни до края на този период, или ще се превърнат в трайна тенденция след това.

„Както знаете, този въпрос е от ключово значение, защото в период на голяма несигурност риболовните флоти на нашите страни членки не можаха да се ангажират с инвестиции в бъдеще. И е много ясно, че никакви бъдещи инвестиции няма да са възможни, ако не дадем гаранции за някаква предвидимост на нашите рибари“, каза Белами.

Той бе категоричен, че споразумението за риболова трябва да е свързано с всички други въпроси, залегнали в търговската сделка с Лондон, както и че няма причина за тяхното разделяне.

Ако след 1 юли 2026 г. не бъдат договорени таксите, които сега са въведени временно, достъпът до чуждите териториални води може да продължи при същите условия в рамките на още 3 месеца. След това всяка от страните ще има възможност да заяви, че отказва достъп до водите си в една или друга област, каза българката Чарлина Вичева - генерален директор на Дирекцията по морско дело и рибарство към Еврокомисията. Тя допълни, че за целта ЕК е набелязала конкретни мерки, но не уточни за какво става дума.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.