Британската компания за обувки Др. Мартенс (Dr. Martens) възнамерява да проведе първично публично предлагане (ППП) на Лондонската фондова борса, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Съобщението за намерение за излизане на борсата отразява големите постижения на Dr. Martens за последните седем години. Брандът ни се стреми да разнообрази кръга на клиентите си по целия свят, които предпочитат нашите обувки за изразяване на индивидуалния си стил, се посочва в прессъобщение на компанията.

През 2013 г. Dr. Martens бе придобита от британската инвестиционна компания Пермира (Permira) за 300 млн. бр. лири (485 млн. долара).

За миналата финансова година приходите на компанията са достигнали 672 млн. бр. лири (около 900 млн. долара), се посочва в комюникето.

Dr. Martens към момента има 130 магазина в света, но голяма част от продажбите й се извършват чрез магазини на други марки.

Миналата година заради пандемията от коронавирус онлайн продажбите на производителя са скочили с близо 75 процента. Общо за второто и третото тримесечие на 2020 г. са били продадени 700 000 чифта обувки повече, отколкото през същия период на 2019 година, което се равнява на повишение с 14 процента.

Dr. Martens, която годишно продава около 11 милиона чифта обувки в над 60 държави по света, е основана от германския военен лекар Клаус Мартенс и предприемача Херберт Функ в Мюнхен през 1947 година. През 2016 г. прочутите обувки на фирмата достигат британския пазар, след като британска компания купува лиценз за производството им на британския пазар.

Те бързо печелят популярност сред младежката субкултура на Великобритания и скоро се сдобиват с култов статут.