Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев и "Демократична България" искат възможност за онлайн излъчване на броенето на бюлетините. Това се разбра по време на консултациите на "Дондуков" 2 днес, съобщи "Дневник".

Според съпредседателя на извънпарламентарната формация Христо Иванов това е изключително важна мярка и обединението е готово да направи за депутатите законодателни изменения в тази посока.

Държавният глава също смята, че трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.

В момента изборното законодателство не позволява видеонаблюдение на изборния процес, а различни предложения в тази посока на ДПС и "Воля" бяха отхвърлени през 2019 г. от мнозинството в парламента.

От "Демократична България" казаха, че имат около 6 хиляди доброволци да наблюдават честността на вота в кампанията "Ти броиш", но трябва да се гарантира тяхното здраве от властите.

Друга тема, по която участниците на срещата бяха на едно мнение, е, че отчитането на вота от машините освен контролните разписки трябва да се имат предвид и протоколите от паметта на машините.

От "Демократична България" предлагат още гласуване по пощата поне за българите в чужбина и за карантинираните, независим одит на машините за гласуване, събиране на подписи за участие във вота чрез електронен формат, увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите в обществените медии по време на кампанията и др.

Според Христо Иванов пътят към обновлението в българския политически живот са изборите, заради което трябва да се гарантира тяхната честност. Освен това е важно да се създадат условия за висока изборна активност. Той смята, че щом управляващите не искат да въведат дистанционно онлайн гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата - форма от 19-и век. По думите му трябва да има прозрачно одитиране на машините, за да не се превърне гласуването с тях от мярка за повишаване на доверието в причина за недоволство.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от "корумпираната Борисова държава", заради което всички обществени кръгове трябва да участват в контрола. По-късно пред медиите той обяви, че има данни, че ГЕРБ купува около 300 хил. гласа.

Тошко Йорданов

По-рано и от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" имат единствена тревога за изборите - че те ще бъдат правени от ГЕРБ, което поставя сянка на съмнение доколко ще бъдат честни.

„Ние смятаме, че както е по закон, вие трябва да посочите изборите на коя дата да са. Искрено се надяваме да се съобразите, както с мнението на останалите, така и с вашето усещане, защото отговорността е ваша, отбеляза Тошко Йорданов, зам.-председател на „Има такъв народ“, цитиран от БГНЕС. - Няма как да се прехвърли отговорността на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете, ясно е, че управляващите са достатъчно шумни и кресливи, използват всякакви начини за въздействия върху вас. Надяваме се, че ще вземете решение, полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, без значение коя е тя.“

„Изключително важно е тези избори да бъдат организирани така, че страховете на хората, които те имат в себе си от тази болест, да не попречат на избирателната активност“, допълни го колегата му Филип Станев, според когото именно избирателната активност ще бъде ключова за преборването на купения и корпоративния вот.

"Ако ние имаме въобще някаква тревога, тя е, че сега изборите ще бъдат правени от управляващите, от политическа партия ГЕРБ. Това, по нашето скромно мнение, поставя една известна сянка на съмнение за това доколко предстоящите избори ще бъдат честни“, смята още той.

По-късно председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова каза на срещата с държавния глава, че институциите се опитват да саботират изборите, заради което извънпарламентарните партии, неправителствените организации и гражданите трябва да направят паралелна Централна избирателна комисия, която да обяви резултатите от вота.

За разлика от консултациите досега, срещите с партиите извън парламента са закрити, а медиите могат да заснемат само началото им.

Коментари

хахаха

И кои бяха тези,че да определят някакви искания?????????????????????????????
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Това ще видиш

след изборите.
Stoqn Petrov's picture
Stoqn Petrov
chrome

Ма верно кои са тея, че не

Ма верно кои са тея, че не спрат с исканията и претенциите?! Малко повечко са се взели на сериозно!

интерснооо

Всички са подготвени за загуба ,и вече предварително реват като онодени. :)))))))) Сооко бе другари,дори соц.агенциите на които вие плащате,дават ГЕРБ номер 1,а някой от вас даже да не влезете в парламента!

:)

"Абсурден цирк се разигра днес в президентството. Румен Радев реши да вика на консултации основните играчи от протестите от миналото лято, които да легитимира официално. Всичко това под маската на консултации с извънпарламентарни партии. Основно ядрото на протеста от лятото. Мая Манолова, която няма партия, „Изправи се, БГ“ е НПО, „Отровното трио“, Слави Трифонов, „Демократична България“ и партията на разследвания за източване на партийни субсидия за лични цели Костадин Костадинов- „Възраждане“. Която пък е пред закриване по искане на прокуратурата. Пълен абсурд. Тази сбирщина от политически маргинали роди нелепи и идиотски идеи за парламентарния вот. Да припомним-гласуване по пощата, броене на бюлетини онлайн, граждански сдружения да следят изборите, медицински протокол за всеки гласуващ. Президентът пък си пя песента за машинно гласуване, като че ли такова не е предвидено в закона и не мина поръчката за въпросните машини. Към глупостите на протестърската общност и на Радев можем да прибавим мастило за пръстите, като в Третия свят, десетници, които да броят хората, а защо не и онлайн камери в стаичката за гласуване. Всичко на живо." breaking.bg/analizi/а-гласуване-от-самолет-няма-ли-да-има/
Нощен Страж's picture
Нощен Страж
нощен страж

Бойкикев да брои!

Аз предлагам Бойкикев лично да брои бюлетините и да се свършва с тази мъка!
Чичо Форий

Прекрасно зрелище!

Червеният лайномет РРадев събира в президентството уличните лайномети!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ха ха

Всичката пяна се натиска за парламента, това е страшно.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Ситните посерковци наклекали

Ситните посерковци наклекали около едрия Посерко под магнолията, май и те вече са аха........!?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Да държиш накокошени цяла нощ

Да държиш накокошени цяла нощ цял взвод посерковци за да праскат минуси само с два реда си е постижение от класа! Каракачанският Лумпен ще им пусне по един български паспорт да продадат, защото скоро бозата свършва! Аре сега посерковци, изчоплете гурелите и на работа!

.

Тия палячовци успяват да си пробутат малоумията и на Радев...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.