Президентът Румен Радев и "Демократична България" искат възможност за онлайн излъчване на броенето на бюлетините. Това се разбра по време на консултациите на "Дондуков" 2 днес, съобщи "Дневник".

Според съпредседателя на извънпарламентарната формация Христо Иванов това е изключително важна мярка и обединението е готово да направи за депутатите законодателни изменения в тази посока.

Държавният глава също смята, че трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.

В момента изборното законодателство не позволява видеонаблюдение на изборния процес, а различни предложения в тази посока на ДПС и "Воля" бяха отхвърлени през 2019 г. от мнозинството в парламента.

От "Демократична България" казаха, че имат около 6 хиляди доброволци да наблюдават честността на вота в кампанията "Ти броиш", но трябва да се гарантира тяхното здраве от властите.

Друга тема, по която участниците на срещата бяха на едно мнение, е, че отчитането на вота от машините освен контролните разписки трябва да се имат предвид и протоколите от паметта на машините.

От "Демократична България" предлагат още гласуване по пощата поне за българите в чужбина и за карантинираните, независим одит на машините за гласуване, събиране на подписи за участие във вота чрез електронен формат, увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите в обществените медии по време на кампанията и др.

Според Христо Иванов пътят към обновлението в българския политически живот са изборите, заради което трябва да се гарантира тяхната честност. Освен това е важно да се създадат условия за висока изборна активност. Той смята, че щом управляващите не искат да въведат дистанционно онлайн гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата - форма от 19-и век. По думите му трябва да има прозрачно одитиране на машините, за да не се превърне гласуването с тях от мярка за повишаване на доверието в причина за недоволство.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от "корумпираната Борисова държава", заради което всички обществени кръгове трябва да участват в контрола. По-късно пред медиите той обяви, че има данни, че ГЕРБ купува около 300 хил. гласа.

Тошко Йорданов

По-рано и от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" имат единствена тревога за изборите - че те ще бъдат правени от ГЕРБ, което поставя сянка на съмнение доколко ще бъдат честни.

„Ние смятаме, че както е по закон, вие трябва да посочите изборите на коя дата да са. Искрено се надяваме да се съобразите, както с мнението на останалите, така и с вашето усещане, защото отговорността е ваша, отбеляза Тошко Йорданов, зам.-председател на „Има такъв народ“, цитиран от БГНЕС. - Няма как да се прехвърли отговорността на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете, ясно е, че управляващите са достатъчно шумни и кресливи, използват всякакви начини за въздействия върху вас. Надяваме се, че ще вземете решение, полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, без значение коя е тя.“

„Изключително важно е тези избори да бъдат организирани така, че страховете на хората, които те имат в себе си от тази болест, да не попречат на избирателната активност“, допълни го колегата му Филип Станев, според когото именно избирателната активност ще бъде ключова за преборването на купения и корпоративния вот.

"Ако ние имаме въобще някаква тревога, тя е, че сега изборите ще бъдат правени от управляващите, от политическа партия ГЕРБ. Това, по нашето скромно мнение, поставя една известна сянка на съмнение за това доколко предстоящите избори ще бъдат честни“, смята още той.

По-късно председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова каза на срещата с държавния глава, че институциите се опитват да саботират изборите, заради което извънпарламентарните партии, неправителствените организации и гражданите трябва да направят паралелна Централна избирателна комисия, която да обяви резултатите от вота.

За разлика от консултациите досега, срещите с партиите извън парламента са закрити, а медиите могат да заснемат само началото им.