Лидерът на ДОСТ, а преди това - на ДПС, Лютви Местан за втори път отива на съд за катастрофа със загинало бебе край прохода "Маказа" на 14 април 2019 г.. Това става ясно от съобщение на персцентъра на прокуратурата, която внесе в Окръжен съд-Кърджали преработения си обвинителен акт.

Макар, че първо политикът бе сочен като единстеният виновен, вече втори път държавното обвинение внася в съда - че той е съ-виновник заедно с бащата на жертвата - Юсеин Ахмед.

Малко повече от година след трагедията - на 23 юли 2020 г. от държавното обвинение съобщиха, че внасят обвинение срещу политика и бащата на детето. След това обаче съдът веднъж върна делото на прокуратурата за отстраняване на нередности.

Сега обвинителният акт е преработен, но обвиняемите са същите.

На 14 април по-миналата година на главния път за Гърция в района на село Загорско, лидерът на ДОСТ излиза с ляв завой на основния път, посока Кърджали, а колата на пострадалото семейство се движи от Кърджали към Кирково.

Последва сблъсък, след който фамилната кола се преобръща няколко пъти, пада в близката нива. При удара загива бебето Евджрин, а 10-годишното ѝ братче е ранено.

Категорично е установено, че луксозният "Фолксваген Фаетон" на Местан не спира на знака, който му указва, че е без предимство и трябва да пропусне движещия се автомобил.

Какво обаче установяват разследващите за бащата?

Водачът на БМВ 318 Ахмед е съпричинител на смъртта на детето си, тъй като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението (най-разтегливата формулиравко - т.нар. несъобразена скорост, б.р.), движел се е със скорост над разрешената 90 км/ч, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка.

На фона на това обвиненията на Местан включват "само", че "не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал..."

В крайна сметка обвиненията срещу двамата са напълно идентични - по чл. 343 ал. 1 буква „в“ от НК - за причинена смърт при управление на МПС.

Делото дори бе взето на "специален надзор" от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Предстои стартът на същинската съдебна фаза на процеса в ОС-Кърджали.

Ето и пълното съобщение на държавното обвинение:

Днес, 06.01.2021 г., Окръжна прокуратура - Кърджали внесе в Окръжен съд – Кърджали обвинителен акт срещу Ю.А. и Л.М., привлечени като обвиняеми за причиняване на пътнотранспортно произшествие, извършено при условията на независимо съпричиняване.

Ю.А. е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г., на Главен път I-5, на кръстовището на Главен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка БМВ, модел 318, с кърджалийска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Л.М., водач на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация, извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Ю.А. се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч, за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете – престъпление по чл. 343 ал. 1 буква „в“ вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.

На съд е предаден и Л.М. за това, че на 14 април 2019 г., на Главен път I-5, на кръстовището на Главен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Ю.А., водач на лек автомобил, марка БМВ, извършил пътнотранспортно произшествие, като при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетно дете, пътуващо в другия лек автомобил - престъпление по чл. 343 ал. 1 буква „в“ във вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.

Делото за пътнотранспортното произшествие край с. Загорско, обл. Кърджали, е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като разследването е извършено от екип следователи от ОСлО към ОП – Кърджали.

Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.