Сенатът на САЩ прие бюджета за отбрана за 2021 г. с над 2/3 мнозинство, след като това направи преди няколко дни и Камарата на представителите на Американския конгрес. И въпреки че президентът Доналд Тръмп плаши да наложи вето, бипартийният консенсус по документа не бе нарушен. 

Това е нормативният акт на САЩ, в който фигурират записани санкции срещу два от газовите проекти на Русия на територията на Европа - "Северен поток" 2 и "Турски поток" - по-точно втората му тръба, от която се очаква да доставя газ (от "Газпром" - б.р.) от Турция през България съм Сърбия, Унгария и т.н. В България участъкът бива наричан от Бойко Броисов "Балкански поток", по документи е "разширение на българската газопреносна мрежа", а за САЩ си е просто втората тръба на "Турски поток". А тя, както и "Северен поток" 2, се смята за геополитически инструмент на Москва, с която се цели енергийна зависимост на Стария континент и заобикаляне на Украйна.

Военният бюджет на САЩ за догодина е на стойност 740,5 милиарда долара. Заради консенсуса между демократи и републиканци дори Тръмп да наложи вето, то би било преодоляно - документът има над 2/3 подкрепа, припомня БТА. Санкции в него има освен за "руските" газови проекти, и за Турция - заради закупуването на руските зенитни системи С-400.

Евентуално вето на президента обаче би било заради друго - защото документът не включва отмяна на раздел 230 на приетия през 1996 г. закон за етиката в сферата на комуникациите, който защитава технологичните компании от съдебни дела за публикуване, изтриване или друго модериране на принадлежащо на потребителите съдържание.

В бюджета за нуждите на Пентагона са предвидени 635,5 млрд. долара, 26,6 млрд. са за програми в сферата на националната сигурност, свързани с министерството на енергетиката, а 69 милиарда долара - за операции в чужбина.