Мине се, не мине и обичайните говорещи глави в телевизорите се заменят от астроложки, които започват да чертаят каква ще е настъпващата нова година. Но отвъд техния прочит за това какво значи Венера да „е в Рак“, кога Меркурий ще е ретрограден, а Сатурновата дупка ще зее като яма на магистрала „Тракия“, се навлиза и в политическото.

Астропрогнозата преминава бавно в политически анализ, който буквално може да отвинти главата на доверчивия зрител. Предсказателки с бляскави зеници започват да настройват струните на общественото внимание и да правят магически обобщения в моменти на чувствителни обрати и кризи. А още повече техните омайни приказки се пускат в обществен оборот в месеците на предстоящи избори.  

Звезден пример са астроложките Светлана Тилкова-Алена и Теодора Стефанова, която се кичи с прозвището „гадателката на Берлускони“. И двете твърдят, че са близки до премиера Бойко Борисов, а Алена дори заявява в интервю за в. „Уикенд“: през март 2020 г.: „Той се съветва с мен за важни неща в живота си.“

От тях можете да чуете прогнози за всичко: кога да насрочите ден за сватба, за кръщене или да започнете лечение на хемороиди. Но те са канени и като коментаторки на политически събития и сътресения. 

„Идват избори. Това е изключително важно за партиите, които ще се впуснат в надпреварата. Въпросът не е да се правят проекти за развитието на България, които са нереални. Нека да бъдат късички, малки, но реални, за да могат избирателите да направят своя верен избор“, каза проникновено в понеделник пред бТВ Алена.

И още:

„Астрологът трябва да е безпартиен, за да бъде безпристрастен.“

Но това не е всичко, защото България е богоизбрана държава

Гадателка и коронавирус

В края на февруари 2020 г. БНТ излъчи интервю с Теодора Стефанова, която от Милано коментира коронапандемията и прогнозира кога ще има лек срещу коронавируса. Интересно е, че интервюто й бе свалено от страницата на обществената телевизия. Това, разбира се, не е първото й появяване там. В края на май 2018 г. предаването на Георги Любенов излъчи интервю на запис с нея, взето от синоптичката на телевизията. В него "гадателката на Берлускони" разказва за „глас, който й говори“. А на въпроса: какво ни предстои като държава, като народ“, тя разгръща своите сили и обобщава:

„Не виждам предсрочни избори в България.“  

В началото на март миналата година Нова телевизия последва примера на БНТ и в неделното публицистично предаване отново даде ефир на Стефанова. 

„България е богоизбрана държава. Тя ще бъде на ниво да овладее цялата ситуация. Може да има един-два случая и те ще бъдат овладени, няма да са тежки”, категорично обяви тогава ясновидката.

За международния кодекс на астролога

Още по-сериозни заигравки с политическия разказ прави нейната колежка Алена. В поредица от свои интервюта за жълти издания тя разказва с охота за своите близки отношения с представители на властта – от премиера Борисов през министри до политически лидери. В едно такова свое откровение от март 2020 г. за в. „Уикенд“ Алена заявява: 

"Надпартийна съм не само защото не обичам да се обвързвам с партии и политика, а и защото това е изискването на международния кодекс на астролога.“

В същото време там разказва, че има приятели, които си имат своите пристрастия към различни политически партии, но никога не й е минавало през ум да си съсипва отношенията заради политика. 

„Никога не ме е вълнувала и не съм обвързана с политическа сила. Ако съм искала, и депутат бих станала. Но авторитетът ми на доверен астролог и името, което съм си изградила на планетарно ниво чрез прогнозите и съветите ми, не допускат да се обвържа с която и да е партия“, казва Алена.

Тя дори коментира и суеверието на Борисов да носи червен конец срещу уроки (преди години лидерът на ГЕРБ сподели, че в понеделник не се бръсне, не си реже ноктите и не дава пари). 

"И пембен да е, все едно. Суеверията защита не дават, но ако успокояват нечия психика, защо да не се кичат с червена оплетка", казва Алена. 

Астроложката не приема критики, че защитава публично Бойко Борисов. Позицията й идва като отговор на появили се публикации в социалните мрежи за нейни твърдения, че аурата на Борисов пазела България от вируси, той бил „месия в действие“ и „вирусотрепач“. Тя отрича да е давала такова интервю и нарича написаното „фалшива новина“. 

„В отговор на появили се твърдения приемам написаното, че публично защитавам премиера. Той търпи немалко критики от мен, но явно те удобно не се виждат и чуват. Надпартийна съм не само защото не обичам да се обвързвам с партии и политика, а и защото това е изискването на международния кодекс на астролога“, продължава да разсъждава астроложката. 

В същото време Светлана Тилкова публикува във в. „Ретро“ своя прогноза за 2021 г., препечатана на 1 януари и в сайта „Епицентър“. Алена разгръща своя звезден арсенал, като завява, че ГЕРБ ще е първа политическа сила, доминацията на партията ще продължава заради градивното управление на държавата и категоричния ѝ възход при управлението на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. И продължава:

„Колкото и да е мразен и хулен, градивното управление на държавата като негово задължение е факт. Слава Богу, не е резултат от индивидуалните ни емоции и пристрастия на улицата или в кръчмата. След като ГЕРБ управлява вече десет години, а Борисов е на път да се превърне в най-дълго управлявалия министър-председател за всички времена в България, значи мнозинството от народа оценява положително неговата работа.“

В своята напълно „надпартийна прогноза“ Алена коментира президента Румен Радев – „натрапчивия му инат и целия му трудов живот под фуражка“, като вижда и възможен развод с Десислава Радева. „За Радев втори мандат няма да има, освен ако Борисов не му го подари“, пише тя. 

Към настоящия момент „астронумерологичните изчисления“ на Алена за "Има такъв народ“ на Слави Трифонов се „колебаят между аутсайдер и възможност да прескочи 4-те процента“. Според нея „алчността ѝ за власт“ унищожила Мая Манолова. А за Отровното трио заявява: 

„Отровното трио олицетворява всичко най-отблъскващо до погнуса, омерзение и отвращение като човешки качества. Тези същества са пример какви не трябва да бъдем. И те са алчни за власт, но астрологичните аспекти ни разкриват, че ще си останат с мечтите.“ 

Тревожното колективно оглупяване

Неусетно гадателки, астроложки, нумероложки и последователи на „вълшебната катерица Беатрис“ се нареждат гордо и достойно до придворните политолози, социолози и социални антрополози, които, завърнали се от теренно проучване, предричат категоричното: управляващите са обречени на успех. 

Експертите и авторитетите губят все по-голямо обществено доверие. Масовите паники и социални неврози се лекуват с традиционно суеверие, в което се включват не само представители на властта, но и институции, че дори и представители на църквата. Общини ръсят улици със захар, за да намалят катастрофите, пълзи навред битово-окултно вярване, в което за някои политици Господ е наричан Началника и т.н. Едно всеобщо обезверяване, загниващо доверие в институции и авторитети, прогресивното западане на основни журналистически стандарти – а всичко накуп се събира в тревожно колективно оглупяване.