Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мине се, не мине и обичайните говорещи глави в телевизорите се заменят от астроложки, които започват да чертаят каква ще е настъпващата нова година. Но отвъд техния прочит за това какво значи Венера да „е в Рак“, кога Меркурий ще е ретрограден, а Сатурновата дупка ще зее като яма на магистрала „Тракия“, се навлиза и в политическото.

Астропрогнозата преминава бавно в политически анализ, който буквално може да отвинти главата на доверчивия зрител. Предсказателки с бляскави зеници започват да настройват струните на общественото внимание и да правят магически обобщения в моменти на чувствителни обрати и кризи. А още повече техните омайни приказки се пускат в обществен оборот в месеците на предстоящи избори.  

Звезден пример са астроложките Светлана Тилкова-Алена и Теодора Стефанова, която се кичи с прозвището „гадателката на Берлускони“. И двете твърдят, че са близки до премиера Бойко Борисов, а Алена дори заявява в интервю за в. „Уикенд“: през март 2020 г.: „Той се съветва с мен за важни неща в живота си.“

От тях можете да чуете прогнози за всичко: кога да насрочите ден за сватба, за кръщене или да започнете лечение на хемороиди. Но те са канени и като коментаторки на политически събития и сътресения. 

„Идват избори. Това е изключително важно за партиите, които ще се впуснат в надпреварата. Въпросът не е да се правят проекти за развитието на България, които са нереални. Нека да бъдат късички, малки, но реални, за да могат избирателите да направят своя верен избор“, каза проникновено в понеделник пред бТВ Алена.

И още:

„Астрологът трябва да е безпартиен, за да бъде безпристрастен.“

Но това не е всичко, защото България е богоизбрана държава

Гадателка и коронавирус

В края на февруари 2020 г. БНТ излъчи интервю с Теодора Стефанова, която от Милано коментира коронапандемията и прогнозира кога ще има лек срещу коронавируса. Интересно е, че интервюто й бе свалено от страницата на обществената телевизия. Това, разбира се, не е първото й появяване там. В края на май 2018 г. предаването на Георги Любенов излъчи интервю на запис с нея, взето от синоптичката на телевизията. В него "гадателката на Берлускони" разказва за „глас, който й говори“. А на въпроса: какво ни предстои като държава, като народ“, тя разгръща своите сили и обобщава:

„Не виждам предсрочни избори в България.“  

В началото на март миналата година Нова телевизия последва примера на БНТ и в неделното публицистично предаване отново даде ефир на Стефанова. 

„България е богоизбрана държава. Тя ще бъде на ниво да овладее цялата ситуация. Може да има един-два случая и те ще бъдат овладени, няма да са тежки”, категорично обяви тогава ясновидката.

За международния кодекс на астролога

Още по-сериозни заигравки с политическия разказ прави нейната колежка Алена. В поредица от свои интервюта за жълти издания тя разказва с охота за своите близки отношения с представители на властта – от премиера Борисов през министри до политически лидери. В едно такова свое откровение от март 2020 г. за в. „Уикенд“ Алена заявява: 

"Надпартийна съм не само защото не обичам да се обвързвам с партии и политика, а и защото това е изискването на международния кодекс на астролога.“

В същото време там разказва, че има приятели, които си имат своите пристрастия към различни политически партии, но никога не й е минавало през ум да си съсипва отношенията заради политика. 

„Никога не ме е вълнувала и не съм обвързана с политическа сила. Ако съм искала, и депутат бих станала. Но авторитетът ми на доверен астролог и името, което съм си изградила на планетарно ниво чрез прогнозите и съветите ми, не допускат да се обвържа с която и да е партия“, казва Алена.

Тя дори коментира и суеверието на Борисов да носи червен конец срещу уроки (преди години лидерът на ГЕРБ сподели, че в понеделник не се бръсне, не си реже ноктите и не дава пари). 

"И пембен да е, все едно. Суеверията защита не дават, но ако успокояват нечия психика, защо да не се кичат с червена оплетка", казва Алена. 

Астроложката не приема критики, че защитава публично Бойко Борисов. Позицията й идва като отговор на появили се публикации в социалните мрежи за нейни твърдения, че аурата на Борисов пазела България от вируси, той бил „месия в действие“ и „вирусотрепач“. Тя отрича да е давала такова интервю и нарича написаното „фалшива новина“. 

„В отговор на появили се твърдения приемам написаното, че публично защитавам премиера. Той търпи немалко критики от мен, но явно те удобно не се виждат и чуват. Надпартийна съм не само защото не обичам да се обвързвам с партии и политика, а и защото това е изискването на международния кодекс на астролога“, продължава да разсъждава астроложката. 

В същото време Светлана Тилкова публикува във в. „Ретро“ своя прогноза за 2021 г., препечатана на 1 януари и в сайта „Епицентър“. Алена разгръща своя звезден арсенал, като завява, че ГЕРБ ще е първа политическа сила, доминацията на партията ще продължава заради градивното управление на държавата и категоричния ѝ възход при управлението на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. И продължава:

„Колкото и да е мразен и хулен, градивното управление на държавата като негово задължение е факт. Слава Богу, не е резултат от индивидуалните ни емоции и пристрастия на улицата или в кръчмата. След като ГЕРБ управлява вече десет години, а Борисов е на път да се превърне в най-дълго управлявалия министър-председател за всички времена в България, значи мнозинството от народа оценява положително неговата работа.“

В своята напълно „надпартийна прогноза“ Алена коментира президента Румен Радев – „натрапчивия му инат и целия му трудов живот под фуражка“, като вижда и възможен развод с Десислава Радева. „За Радев втори мандат няма да има, освен ако Борисов не му го подари“, пише тя. 

Към настоящия момент „астронумерологичните изчисления“ на Алена за "Има такъв народ“ на Слави Трифонов се „колебаят между аутсайдер и възможност да прескочи 4-те процента“. Според нея „алчността ѝ за власт“ унищожила Мая Манолова. А за Отровното трио заявява: 

„Отровното трио олицетворява всичко най-отблъскващо до погнуса, омерзение и отвращение като човешки качества. Тези същества са пример какви не трябва да бъдем. И те са алчни за власт, но астрологичните аспекти ни разкриват, че ще си останат с мечтите.“ 

Тревожното колективно оглупяване

Неусетно гадателки, астроложки, нумероложки и последователи на „вълшебната катерица Беатрис“ се нареждат гордо и достойно до придворните политолози, социолози и социални антрополози, които, завърнали се от теренно проучване, предричат категоричното: управляващите са обречени на успех. 

Експертите и авторитетите губят все по-голямо обществено доверие. Масовите паники и социални неврози се лекуват с традиционно суеверие, в което се включват не само представители на властта, но и институции, че дори и представители на църквата. Общини ръсят улици със захар, за да намалят катастрофите, пълзи навред битово-окултно вярване, в което за някои политици Господ е наричан Началника и т.н. Едно всеобщо обезверяване, загниващо доверие в институции и авторитети, прогресивното западане на основни журналистически стандарти – а всичко накуп се събира в тревожно колективно оглупяване.

Коментари

Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Пълно невежество трябва да те

Пълно невежество трябва да те е обзело, за да вярваш на астрологията и нумерологията. И двете "науки" показват колко е невеж неукият човек ( не вярвам образован човек да се доверява на такива измишльотини). И после някои твърдят, че народът бил "мъдър"!

Аз не знам кой наивник вярва

Аз не знам кой наивник вярва на астролози,медиуми,врачки и т.н. Но знам че,само и единствено медиите ги лансират!
mm

Да си от грешната страна

Г-да Попов и Дамянов, чудя се за какво сте написали двата коментара?! Предполагам, за да се почувствате от "страната на правоверните", тоест умните, мъдрите и т.н.. Ама как убедително обявихте в ерес астролози, нумеролози, медиуми, врачки и прочие. Съгласен съм, че в днешно време голяма част от тях са шарлатани. Но, не всички!!! Една много малка част от тях са наистина много добре запознати с това, за което говорят. Ако питате мен защо написахте коментарите, ще ви кажа: "от страх", че може би онези горе може и да се окажат прави и тогава вие сте къде? Сетихте ли се? Да точно: "от грешната страна" на неуките и глупави, но притенциозни стъпили на грешна самооценка на ниското его.

Аз знам защо написах

Аз знам защо написах коментара си.Само че ти, ясно показваш че им вярваш.А щом си от вярващите,значи си от наивниците,които вярват и на фантастичните филми.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Друго си е да бърколиш звезди

Друго си е да бърколиш звезди, вместо загорела запръжка! Романтика!

Винаги много съм се чудела

Винаги много съм се чудела как г-н Борисов съвместява вярата си в бога с всякакви суеверия и атрологически прогнози... Изглежда много искрен, като ги целува тия икони и ръце на духовници; в същото време е факт, че човек може да хване пряка връзка между тупкането на топката по важни политически въпроси и периодите на ретроградните планети. Та така и с астроложните и всички българи, които им вярват - нека да има още едно нещо за всеки случай - ако не е кончето, поне да е Бога, а ако не стане, пък може планетите да помогнат... Пълно езичество и полифония от гласове! В тая какафония от представи защо пък астроложните да не дават мнения по политически въпроси и защо част от българите да не им вярват?! Просто придворните политолози задоволяват една част от публиката, а астролозите - друга...
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Поздрави за интелигентното

Поздрави за интелигентното изказване.
mm

MH: "Винаги много съм се

MH: "Винаги много съм се чудела как г-н Борисов съвместява вярата си в бога с всякакви суеверия и атрологически прогнози" А Вие може ли да ми посочите примери за "всякакви суеверия" и "аСтрологически прогнози", които е съвместил? Да, чета в статията за астроложки, които се хвалят: "Ние му говорим", но той да е казал, че се е съобразил. Може да се е информирал и т.н.. По всичко изглежда сте умнокрасива, блондинка разбира се. Четете едно разбирате съвсем друго. МН: "Изглежда много искрен, като ги целува тия икони и ръце на духовници ..." "Ръце на духовници"? Сигурна ли сте? Знам само за г-жа Йотова, че падна на колене пред един генерал от КГБ облечен в расо и му целунна какво ли не. За Борисов нямам такъв спомен. Извинявам се става много дълго, а съм само в началото на 2-рото Ви изречение. Да Сте жива и здрава!
mm

Шарлатанки

Стана дума за шарланания или в по-добрия вариант аматьори, който са си повярвали. Ето една много успешна в България: https://clubz.bg/108401-kogato_zvezdite_im_go_govorqt_i_politicite_mylchat Има и много видеота в тубата с въпросната госпожа. Когато говорим за образование по отношение на бяла и черна магия, най-доброто, за което знам е в: книга: "Митове и Легенди. Окултни Знаци и Символи" от Рудолф Щайнер лекция 7: Бяла и черна магия Този който ще дойде след около 10 години ще е най-големия черен маг действал на земята.
mm

Поправка на линка горе

Извинявам се станала е грешка с линка горе. Искания е: https://www.ploshtadslaveikov.com/stopankata-na-gospod-plagiatstvo-i-izmislitsi/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.