Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един човек е загинал и седмина са ранени при инциденти вчера северно от връх Ботев в Стара планина, съобщи Планинската спасителна служба в Троян, цитирана от Дарик радио и бТВ.

Причината е неподготвеност на туристите за суровите зимни условия в планината. Снегът там е замръзнал и хлъзгав. Във всеки от случаите пострадалите са се подхлъзнали по стръмни заледени склонове и са попаднали в т.нар. улеи.

Загиналият е паднал от 300 метра височина и не е имало шанс да бъде спасен. Един от пострадалите се е пързалял 500 метра в леден улей, съобщиха спасители, цитирани от бТВ. 

Инцидентите са наложили да бъдат мобилизирани 30 планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер. Снощи единият от пострадалите беше настанен в болница,а екипи помагаха на останалите да бъдат транспортирани до лечебни заведения. 

"Подценена е обстановката в планината. Снегът е малко, но е твърд и изисква специализирана екипировка, с каквато пострадалите не са били", заяви Христо Сливков, завеждащ Планинската спасителна служба в Троян, цитиран от БТА.

Кметът на Априлци Тихомир Кукенски подчерта лекомислието на туристите, които смятали, че като са си купили някаква екипировка, могат да пресекат планината "като по "Нешънъл джиографик".

"Това е все едно да си купиш въже и да смяташ, че можеш да ходиш по въже", каза той пред бТВ.

Кукенски каза още, че планинските спасители са предупреждавали туристите да не предприемат преходи. 

Службата все още не разполага със спасителен хеликоптер, което удължава времето на спасителните операции, отбеляза бТВ. Снощната е продължила над 10 часа.

"Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа - каза директорът на службата Емил Нешев. - Чувам, че първия хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва да умрат?"

Коментари

Логистичен проблем

Важното е, че не са гушнали букета от К-19.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.