Един човек е загинал и седмина са ранени при инциденти вчера северно от връх Ботев в Стара планина, съобщи Планинската спасителна служба в Троян, цитирана от Дарик радио и бТВ.

Причината е неподготвеност на туристите за суровите зимни условия в планината. Снегът там е замръзнал и хлъзгав. Във всеки от случаите пострадалите са се подхлъзнали по стръмни заледени склонове и са попаднали в т.нар. улеи.

Загиналият е паднал от 300 метра височина и не е имало шанс да бъде спасен. Един от пострадалите се е пързалял 500 метра в леден улей, съобщиха спасители, цитирани от бТВ. 

Инцидентите са наложили да бъдат мобилизирани 30 планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер. Снощи единият от пострадалите беше настанен в болница,а екипи помагаха на останалите да бъдат транспортирани до лечебни заведения. 

"Подценена е обстановката в планината. Снегът е малко, но е твърд и изисква специализирана екипировка, с каквато пострадалите не са били", заяви Христо Сливков, завеждащ Планинската спасителна служба в Троян, цитиран от БТА.

Кметът на Априлци Тихомир Кукенски подчерта лекомислието на туристите, които смятали, че като са си купили някаква екипировка, могат да пресекат планината "като по "Нешънъл джиографик".

"Това е все едно да си купиш въже и да смяташ, че можеш да ходиш по въже", каза той пред бТВ.

Кукенски каза още, че планинските спасители са предупреждавали туристите да не предприемат преходи. 

Службата все още не разполага със спасителен хеликоптер, което удължава времето на спасителните операции, отбеляза бТВ. Снощната е продължила над 10 часа.

"Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа - каза директорът на службата Емил Нешев. - Чувам, че първия хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва да умрат?"