По своята същност превантивната дипломация не води често до гръмки заглавия за този, който се занимава с нея.

В своите близо шест години като върховен пратеник на ООН в израелско-палестинския конфликт, Николай Е. Младенов работѝ тихо зад кулисите, за да помогне ивицата Газа да не прекипи, да запази възможността за решение (на израело-палестинския конфликт - б.р.) с две държави и да изгради подкрепа за нормализацията на отношенията между Израел и арабите, като широко предпочитана алтернатива на израелската анексия на земята на Западния бряг. Това пише днес в суперлативен портрет за българския политик "Ню Йорк таймс", който превеждаме. Автор на статията е Дейвид М. Халбфингер, шеф на бюрото на вестника в Йерусалим, обхващащ Израел, окупираните палестински територии и Близкия изток.

 Отбелязва се поне едно постижение, което минава за хващащо окото: Спечели уважението на почти всички, с които си е имал работа. Много от тях се гледат като врагове.

„Много честен посредник“, каза Рами Хамдала, бивш министър-председател на Палестинската автономия.

„Аз лично разчитах на него“, каза Моше Калон, бивш израелски финансов министър. 

"Човек на почтеността", каза Джейсън Грийнблат, бивш пратеник на администрацията на Тръмп в Близкия изток.

„Горди сме, че го познаваме“, каза Халил ал Хая, заместник-лидерът на Хамас в Газа.

48-годишният Младенов, чийто последен ден беше на работа в четвъртък, се завръща в родната си България, след като внезапно се отказа от поредната висока мисия в Либия, за да се бори с това, което той определи като сериозен здравословен проблем.

В двучасово прощално интервю той си спомни, че е бил изненадан колко неловко се е чувствал първоначално при пристигането си в Йерусалим през 2015 г. като специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток - пост, създаден през 1999 г., когато все още е имало мирен процес.

Неговите предшественици като цяло са били приемани като досадници, казаха експерти, правейки изявления, обикновено критични към Израел, но рядко смеейки да прекрачат страничната линия на наблюдатели. Израелците се подигравали на ООН - „УМ“ на иврит - с  „Ум, шмум“.*

„Тази мисия беше много изолирана от всякакъв вид взаимодействия на високо равнище“, каза г-н Младенов. „Никой не я приемаше сериозно. По принцип, едната страна очакваше от вас просто да повторите това, което казва, другата страна очакваше да си тръгнете и това беше всичко".

Той не направил нито едното, нито другото.

През 2016 г. той изкопчи от Близкоизточния квартет от медиатори - САЩ, Русия, Европейския съюз и ООН - новаторски доклад за конкретни стъпки, които, с малко надежда за пробив, биха могли поне да запазят възможността за решение с две държави.

Да се предприемат действия при липса на преговори противоречеше на тогавашната дипломатическа доктрина, според която възобновяването на мирните преговори беше от първостепенно значение и това беше начинът да се реши всичко.

„Не мисля, че нещата стоят така“, каза Младенов. „Можете да постигнете най-добрата сделка в света“, но докато палестинците на Западния бряг и в Газа са в противоречие, каза той, „ви трябва късмет да я приложите“.

Оттогава неговият подход получи широко признание.

Една препоръка на четворката, призоваваща Израел да спре заселването на Западния бряг, едва ли беше нещо ново. Но друга - призоваваща палестинците да „прекратят подбуждането към насилие“ и да осъдят „всички терористични актове“ - изискваше „промяна в позицията на всички“, каза той.

Тя е изисквала по-малко усилиe от страна на Младенов. Като български външен министър той е работил с израелски служители след самоубийствения атентат в Бургас през 2012 г., при който загинаха шофьор на автобус и петима израелски туристи, нападение, приписвано на Хизбула.

Като пратеник на ООН той беше критикуван за откровеността си.

"Не говоря за този конфликт по обичайния начин", каза той. „Не можете да влезете в ресторант в Тел Авив, да стреляте по хора и да ми кажете по-късно, че това е законна съпротива. Не, не е."

Г-н Младенов беше също толкова безпощаден, когато израелски заселници изгориха живо палестинско семейство. И след като израелски войници убиха 15-годишно момче от Газа по време на демонстрации на границата през 2018 г., той написа в Twitter: „Спрете да стреляте по деца“.

„Ако вие като ООН не сте наясно къде стоите по тези неща, не можете да вдъхвате доверие“, каза той. „И предполагам, че да бъда критичен както към израелците, така и към палестинците, когато смятах, че са сгрешили, и да ги приветствам, когато са постъпили правилно - мисля, че това беше новост в този замразен конфликт".

Освен това той си вършеше работата тихо.

В Газа, територия, която постоянно е на ръба на нова война, той си постави за задача да избегне такава.

През 2018 г. палестинската власт, която контролира Западния бряг, се опитваше да принуди главния си враг Хамас, която контролира Газа, да се подчини, като задържа парите за електроцентралата и съкрати щата си там. Икономиката беше на ръба на колапса. След това дойдоха вълни от насилие между Газа и Израел - гранични убийства, запалителни балони и ракети.

И все пак с посредничеството на Египет, Младенов заобиколи Палестинската власт, като уреди катарците да осигурят жизненоважно финансиране, за да запази електроснабдяването и финансирането на Газа - като същевременно удържа Израел и Хамас горе-долу на една и съща страница.

Нимрод Новик, израелски ветеран-преговарящ за мир, каза, че г-н Младенов е разбрал как да формулира аргументите си, отчитайки интересите на всяка от страните.

„Можете да кажете на израелците:„ Вижте, животът в Газа е толкова мизерен“, каза Новик. „Или можете да кажете:„ Газа е напът да избухне в лицето ви, но ако направим едно-две-три, можем да спечелим доста месеци спокойствие, така че помогнете ми да ви помогна“.

Г-н Младенов заяви, че се опасява, че поредната война в Газа би позволила на света да се върне към „обичайните опорни точки за това място“, да обрече всяка надежда за мирни преговори, да докара „Сомалия пред прага на Израел“, да предизвика осъждане на Израел от всички арабски страни и да възпре страните-донори да плащат за възстановяване на Газа по начина, по който те направиха това след войната през 2014 г.

Би било много по-лесно да „седнете отстрани и да проповядвате“, каза той, но „проповядването никога не ви води донякъде“.

„Идвам от Балканите“, каза той. „Променяхме границите. Били сме се за свети места, езици, църкви. Разменяхме населения в продължение на 100 години, ако не и повече. И когато носите този багаж, той ви помага да видите нещата малко по-различно. Това не е конфликт, при който можете да влезете и просто да начертаете линия. Това е емоционално".

„От собствения си опит знам, че когато коректните чужденци дойдат да ти казват какво да правиш, просто ги изключваш. „Благодаря ви много“, добави той. „Не можете да проповядвате на тези момчета. Не забравяйте, че те правят това от половин век".

Миналата пролет, според запознати, г-н Младенов е бил сред първите официални лица, които са стигнали до заключението, че никакво възпиращо средство няма да попречи на министър-председателя Бенямин Нетаняху от Израел да изпълни обещанията си за анексиране на територията на Западния бряг, но че е възможно да го накарат да се откаже от анексията за по-голяма награда: нормализиране на отношенията с арабски държави, които отдавна са отбягвали Израел.

Планът за анексиране „набираше скорост“, каза той. „И ако това се случи, това би било ужасно за Израел.“ Забравете за поредното прекратяване на огъня в Газа, каза той. Представете си световното осъждане.

„Мислех си: Ако това е грешният път, но ако виждате защо той би бил привлекателен за определени части от населението, какво би било привлекателно за по-голяма част, която не е разрушителна, а всъщност конструктивна?“

Той не си приписа заслуга за сделките, сключени от Израел, работѝ да изгради подкрепа за идеята да се използва нормализацията като "морков", възнаграждаващ Израел за отказа му от анексията.

„Имаше хора, които бяха много изненадани от това“, каза Джаред Къшнър, зет на президента Тръмп, който оглавяваше екипа на Белия дом за Близкия изток. „Той видя какво правим. Доверихме му се и той ни отвърна конструктивно. “

Палестинците видяха в тези сделки катастрофално предателство, но Младенов заяви, че нормализирането ще се окаже от полза и за тях.

„Добре, сега е много емоционално, палестинците са супер ядосани“, каза той. „Но оставете тези емоции и си помислете: Кой е най-ефективен, когато се опитва да подтикне Израел да направи определени неща? Египет и Йордания. Ако четири, шест или 10 арабски държави имат посолства в Тел Авив, бихте искали те да бъдат на ваша страна, нали? "

"Вече имате договор", добави той. „Това е голямо нещо. Нито Израел, нито арабските страни няма да искат да го съсипят. Това дава на някои страни влияние в Израел. Ако сте палестинци, наистина ще искате да обясните на вашите арабски братя и приятели какви са вашите позиции и да ги върнете на масата на ваша страна в разговора".

Младенов не беше почитател на мирния план на Тръмп. Но той каза, че ставащите промени създават вълнуващи възможности за неговия приемник на длъжността пратеник на ООН, норвежкия дипломат Тор Венесланд.

„Светът е друг“, каза Младенов. „И знаете ли, при всичките му недостатъци, той всъщност може да е по-добър.“

_______________________

*Иронична крилата фраза на израелския министър-председател Давид Бен Гурион, изречена по време на заседание на правителството на 29 март 1955 г., на което е бил обсъждан негов план за превземане на ивицата Газа в отговор на зачестилите нападения на федаини срещу израелската държава. В свободен превод на български изразът би могъл да звучи като "ООН? О-о-о, не..."