Съветът на ЕС прие днес на писмена процедура решението за подписване на Споразумението за търговия и сътрудничество межжду Съюза и Великобританияи  неговото временно прилагане от 1 януари 2021 г.

Остава одобрението на Европарламента в началото на следващата година и окончателно решение на Съвета.

Утре споразуменето ще бъде подписано от двете страни. За ЕС подписите си в Брюксел ще поставят председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В Лондон за Великобритания документът ще бъде парафиран от премиера Борис Джонсън.

След официалното подписсване Споразумението ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС на всички езици на Съюза. То ще бъде временно прилагано от 1 януари 2021 г.

Споразумението ще влезе окончателно в сила след гласуването на Европарламента и решението за сключването му от Съвета.

Източници от Брюксел уточниха, че ще бъдат подписани три документа:

1. Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Европейската общност за атомна енергия (Евратом), от една страна, и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, от друга;

2. Споразумение между ЕС и Обединеното кралство относно процедурите за сигурност за обмяна и защита на класифицирана информация;

3. Споразумение между правителството на Великобритания и Евратом да сътрудничество при безопасното и мирно използване на ядрената енергия.

Всяко споразумение ще бъде подписано в два екземпляра – първо в Брюксел и веднага след това в Лондон. След като и двете страни приключат с подписването, по един оригинален екземпляр от всяко споразумение ще отиде при всяка една от тези страни.